Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Senzacije u donjem dijelu trbuha


Autor Poruka

elena1990

19.07.2020. 01:10

Poštovani doktore, trudna sam 24+1, prva trudnoća, od početka uredna i bez velikih poteškoća i komplikacija. Još od desete sedmice osjećam povremena probadanja u predjelu iza stidne kosti, pritiska u vaginalnom području i području perineuma, no moji doktori ne obraćaju naročito pažnju na to, leukociti u urinu su neznatno povišeni, uz dosta amorfnih fosfata. Ginekološki: sa bebom sve uredu, cervix 44mm T oblika. Čemu se mogu prepisati ove senzacije, budući da nisu trajne niti previše intenzivne, već se javljaju samo povremeno u vidu probadanja nekoliko sekundi?

Drugo pitanje, shodno svim navedenim podacima, je li zabrinjavajuće što u ovoj fazi osjetim bebine pokrete i nekoliko prsta ispod pupka? Osjetim ih i visočije, ali su u tim predjelima jako suptilni, nježniji, osjete se kao blago promjeranje s jedne tačke na drugu. Ovi udarci koje osjećam niže su dosta intezivniji i prouzrokuju nekakvu vrstu vibracije i treperanja koja se širi ka dolje, ka vaginalnom kanalu. Beba je okrenuta na zadak, ako koristi ta informacija.

Hvala unaprijed na izdvojenom vremenu.

Ivo Balenović, dr. med.

19.07.2020. 12:35

Poštovana, sve što osjećate uobičajeno je za ovu fazu trudnoće. Maternica pritišće na okolne organe, glatko mišićje se povremeno spontano kontrahira, a dijete se pokreće. Sve se to osjeća kao senzacije različitog intenziteta.

Somebody77

19.07.2020. 13:35

Poštovani, nisam znala pod koju temu bih napisala pa sam odlučila ovdje. Naime nešto me jako brine. Prvu menstruaciju sam dobila s 12 godina, bile su redovite do moje 14 kad su se ciklusi sami od sebe "poremetili" te su mi ciklusi od tad 30 dana, pa 33, 36, 30, 33, 31 i tako te su mi od tad dosta bolnije. Ovaj mjesec mi je menstruacija dosla 30. dan ciklusa i inace mi uvijek traje 7 dana(rijetko 6). Ovaj put se dogodilo da je jucer na trevi dan ciklusa bila mrvicu oskudnija nego inace i sad 4. dan je uopce nema vise. Imam 18 godina i nisam bila kod ginekologa, seksualno sam aktivna ali zbog ove situacije s koronom nikako da odem kod ginekologice. Iskreno ne znam u cemu je problem, nekad me jajnici znaju dosta kao "probadati". Uzasno se bojim da nemam policisticke jajnike jer vidim na internetu da je to glavni uzrok neplodnosti. Uzasno me strah da sam mozda neplodna, znam da to vi ne mozete znati samo ovako, ginekologicu cu zvati sutra da se narucim na prvi pregled. Mogu li od vas dobiti kakav savjet ili bilo sta slicno jer se stvarno bojim da nisu policisticki jajnici i da sam neplodna zbog toga. Hvala unaprijed i ugodan dan.

Ivo Balenović, dr. med.

19.07.2020. 15:05

Poštovana, policistični jajnici ne znače nužno neplodnost. Kod sindroma policističnog jajnika menstruacije obično izostaju (po nekoliko mjeseci), a žene sa policistični jajnicima imaju pojačanu dlakavost (muškog tipa) te probleme s aknama po licu. Da bi se postavila dijagnoza potrebno je uraditi pregled (UZV), te učiniti analizu hormona. Terapija je oralna kontracepcija (naravno ako se trenutno ne planira trudnoća). I žene s policističnim jajnicima mogu ostvariti trudnoću.

Somebody77

19.07.2020. 19:00

Poštovani, hvala Vam na lijepom objašnjenju. Meni menstruacija nije nikada izostala, imam masnu kožu i prištiće ali baš ne većih problema s aknama i dlakavošću. Znam da Vi ne možete preko foruma ustvrditi šti mi je, ali znate li možda koji bi razlog mogao biti skraćenje menstruacije, prvi put mi se to dogodilo. Isto tako sam bila kod gastroenterologice nekoliko puta na UVZ i prešla mi je abdomen kratko ali mislim da bi vidjela da imam PCOS, ali opet ne znam vidi li se to toliko dobro da ona to vidi ako samo pređe nabrzinu preko abdomena. Svakako hvala Vam još jednom i samo ako možda možete reći ako Vam pada na pamet zašto mi je skraćena menstruacija, tu i tamo me zaboli trbuh i kapne koja kap ali ništa značajno. Hvala Vam.

Ivo Balenović, dr. med.

20.07.2020. 11:05

Trajanje krvarenja ovisi o debljini endometrija (sluznice maternice). Debljina endometrija je pod utjecajem hormona. Ako se u ciklusu luči nešto manje hormona estrogena, sluznica će biti tanja i krvarenje kraće i oskudnije.