Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Senzibilizacija


Autor Poruka

Viki13

01.02.2021. 16:50

Postovanje,
Imam 29 godina i krvna grupa mi je B rh- , a muz je pozitivan i u prosloj trudnoci sam imala komplikacije gdje je srecom dijete rodjeno zdravo, s tim da je uradjen carski rez u 34om tjednu i mijenjali su mu krv po rodjenju. Naime, na pocetku trudnoce sam imala poveci hematom gdje sam morqla da mirujem mjesec dana..zatim u 30om tjednu antitijela su mi pozitivna, i pojedini doktori su rekli da je propust bio jer nisam primila rhogam poslije tog hematoma. Tad pocinje borba da se dijete spasi ali hvala Bogu sad je sve uredu. Nakon poroda nisu mi dali rhogam jer kazu da se senzibilizacija vec desila i da kad bi opet ostala trudna da bi plod izdrzio do 16 tjedna najdalje. Ja mislim da nisu bili iskreni prema meni pogotovo nakon svih tih propusta i zanima me sta mislite o ovoj situaciji da li ima imalo nade da bi bila zdrava trudnoca. Neki kazu da kad bi bila djevojcica i kad bi bila rh negativna (jer muski vecinom su tatin rh faktor )da ne bi bilo problema.
S postovanjem.

Ivo Balenović, dr. med.

01.02.2021. 18:55

Poštovana, s Rh negativnim djetetom ne bi bilo problema. No, trebalo bi odrediti i pratiti titar antitjela. Redovitim mjerenjem promjenjivih razina protutijela u majke, može se predvidjeti da li bi dijete moglo imati poteškoća i prema tome dalje postupati.