Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


serklaž


Autor Poruka

Amela

18.01.2002. 00:11

U petom sam mjesecu trudnoće. Pri posljednjem pregledu doktor mi je utvrdio proširenje grlića maternice i stoga je predložio serklaž. Molim Vas da mi pojasnite šta je to serklaž, kako se radi, da li je bolan,postoji li neka druga metoda. Unaprijed hvala.

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.01.2002. 18:43

Poštovana,
Cerclage podrazumijeva obšivanje materničnog vrata šavima kako bi se spriječio nastup prijevremenog poroda. Prije planiranja cerclage vrlo je važno prethodno učiniti cervikalni obrisak kako bi se isključilo postojanje infekcije i ispitati aktivnost maternice koja može biti drugim razlogom skraćivanja i otvaranja ušća. U suvremenoj perinatologiji cerclage ima sve manji značaj i izrazito se rijetko primjenjuje, već se pribjegava tretiranju uzroka koji dovode do prijevremenog otvaranja, jer postavljanje šavi samo je palijativno rješenje (ne liječi uzrok već samo nastoji umanjiti posljedice, nerijetko neuspješno).