Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Sertoli-Leydig stanicni tumor jajnika


Autor Poruka

mirne

25.02.2012. 12:45

Postovani,prije 2 mjeseca imala sam operaciju u kojoj mi je odstranjen jedan jajnik velicine 10*8.5*5.5 cm.Kada mi je stigao ph nalaz dijagnoza mi je bila Sertoli -leydig stanicni tumor jajnika 1a,dijelom G2 a dijelom G3 sto upucuje na njegovo agresivno biolosko ponasanje. Ca 125 bili su 79,5.Moj doktor je sada u dilemi sta da radi,dali da povadi sve (lijevi jajnik,maternicu).posle operacije !7-ti dan ja sam uredno dobila menstruaciju,a prije 4 mjeseca sam porodena.Zanima me sta bi vi preporucili,i kakve su prognoze za ovu bolest,jako sam zabrinuta i uplasena,posebno sto imam dvoje male djece.hvala unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.02.2012. 16:55

Poštovana, odluka o daljnjem eventualnom operativnom liječenju ovisi isključivo o patohistološkom nalazu.
U 60 % slučajeva kod gradusa 3 nađe se elemenata malignosti. Dakle nalaz patologa određuje daljnje liječenje i eventualnu kemotepaiju.
Nažalost nemam patohistološki nalaz, pa Vam samo to mogu odgovoriti.
Ako se radi o malignoj varijanti, svakako da će trebati odstraniti drugi jajnik, maternicu te omentum, te nakon toga terapiju nadopuniti kemoterapijom.

mirne

26.02.2012. 03:55

Postovani,moj ph nalaz glasi ovako:
Analizirani materijal cine brojni naknadno uzeti isjecci rubno dijelom raspoznatljivog parenhima jajnika koji je infiltrisan nejasno ogranicenim tumorom koji je dijelom graden od edematozne i mjestimicno krvlju podlivene fibrozne strome u kojoj su prisutni manji i veci izrazito celularni lobulusi gradeni od okruglastih dijelom u diskretne tubularne formacije aranziranih celija a dijelom od vretenastih celija sa prisutnom blagom celularnom atipijom i prosjecno cetiri mitoze na deset polja velikog uvecanja mikroskopa.Na periferiji opisanih lobulusa mjestimicno su prisutne pojedinacne i u manje grupe aranzirane celije morfoloskih karakteristika Leydig-ovih celija.Dio tumora fokalno neposredno uz opisane lobuluse i odvojeno od njih je graden od celularnih nakupina izrazito pleomorfnih celija,krupnih,nepravilnih, hiperhromaticnih jedara i gdje su u tom dijelu tumora uoci prosjecno sest mitoza na deset polja velikog uvecanja mikroskopa uz prisutne patoloske forme i fokuse cisticne degeneracije.Imunohistohemijska analiza je pokazala da su tumorske celije u oba opisana nacina rasta tumora pozitivne za vimentin,inhibin, estrogen, fokalno pozitivne za AE1/AE3, CAM 5.2, CD10, WT1, rijetke opisane krupne pleomorfne celije pokazu pozitivnost za glatkomisicni aktin i citokeratin 7, dok je tumor negativan za epitelni membranski antigen. Tumor u par fokusa dopire do pod samu povrsinu jajnik, ali bez analiziranim isjeccima uocljivog proboja iste.
PATOHISTOLOSKA DIJAGNOZA:
Sertoli-Leydig cell tumor ovarii pT1a

Zakljucak
Morfoloske karakteristike analiziranog tumora uz nadeni imunofenotip govore u prilog tumora iz grupe sex cord stromalnih tumora jajnika tj. Sertoli-Leydig cell tumora jajnikakoji dijelom odgovara umjereno diferenciranom, a dijelom slabo diferenciranom tipu ovog tumora sto upucuje na agresivno biolosko ponasanje tumora.

Nadam se da sam vam sada dala malo vise informavija o mom zdravstvenom stanju. Najvise me zanima kakve su petogodisnje prognoze prezivljavanja za ovu bolest, dali postoji mogucnost da se ja izlijecim od ove bolesti i nakoji nacin, i dali se radi sad u ovom slucaju o malignom tumoru.
Hvala vam na trudu i vremenu koje ste odvojili za mene.

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.02.2012. 13:25

Poštovana, prema nalazu patohistologije, mislim da je učinjeni zahvat dovoljan te da nije potreban novi operativan zahvat.
Svakako sugeriram da se javite na pregled i onkologu.

mirne

26.02.2012. 15:05

Postovani,zahvaljujem vam se na trudu i izdvojenom vremenu, u ovom trenutku pao mi je veliki kamen sa srca,a ujedno i podigli ste motivaciju za daljnu borbu sa ovom bolescu. U utorak ima zakazano kod onkologa pa cemo vidit sta ce oni odluciti dalje.

mirne

21.04.2013. 16:45

Postovani, nakon tri operacije i tri zamorna ciklusa kemoterapije javljam vam se evo opet. U konacnici uradena mi je histerektomija totalis,odstranjena mi je maternica, grlic maternice,kao i lijevi i desni jajnik,zatim trbusna maramica i slijepo crijevo. dijagnoza je Sertoli-Leydig cell tumor ovarii pT1a. Sada sam dobro i prvi kontrolni pregled nakon posljednje operacije gdje je patohistoloski nalaz dosao uredan,prosao je sa urednim nalazima.Medutim nisam zadovoljna sa svojim doktorom po pitanju hormonske terapije. Zato se evo ovim putem ponovo obracam vama. Sta sada uciniti povodom hormonske terapije,dali je bolje da da mi se ne uvode zbog povecanog rizika karcinoma na dojci ili bi ih ipak trebala koristiti,i dali je mozda bolje koristiti nesto na biljnoj bazi,jer valunzi mi toliko ne smetaju koliko mi smetaju problemi sa kostima. Unaprijed zahvalna.

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.04.2013. 22:10

Poštovana, mislim da niste za hormonsku nadomjesnu terapiju. Postoje preparati koji se daju a nisu estrogeni, koji djeluju na kost. Konzultirajte svog ginekologa i učinite svakako denzitometriju kostiju.