Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Simptomi rane trudnoće ili pobačaj?


Autor Poruka

bubamara_5

09.01.2021. 19:15

Poštovani doktore,
zadnja menstruacija bila je 27.11. Naglasavam da imam PCOS i iznimno neredovite cikluse. Ovulacija je otprilike bila 17.12. Prije tjedan dana primijetila sam rozi iscjedak (pretpostavljam implantacijsko krvarenje). 2 dana nakon radila sam Clear blue digitalni test koji je bio pozitivan i označavao 1-2 tj. U utorak sam imala jednu stresnu situaciju pa sam dobila blage grceve i smedji iscjedak. Taj iscjedak nastavio se pojavljivati, u blagim količinama, i svjetlijoj nijansi, ne stalno vec povremeno, primjerice samo navecer u nekoliko tockica sve do petka. U petak sam dobila Utrogestan 3x2 vaginalno, a doktor na hitnoj mi je utvrdio spontani jer se navodno na ultrazvuku vidi mjehuric od "samo" 3 mm i on smatra da to nije plod jer bi trebao biti veći nego krvna žila. Vidio mi je i folikul u lijevom jajniku za kojega on tvrdi da to u trudnoći nije normalno. Recite mi koje je Vaše mišljenje? Idući tjedan vadim betu hcg, no muči me ova njegova izjava. Iscjetka više nemam. Grčeve blage i neznatne. Grudi su mi bolne i bazalna temperatura i dalje je blago povišena. Test na trudnoću i dalje je pozitivan.
Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

10.01.2021. 11:10

Poštovana, u početnoj trudnoći normalno je da se ne vidi plod. Prvo se vidi gestacijski mjehur (otprilike tri tjedna nakon oplodnje), a zatim žumanjčana vreća i na kraju plod (tjedan dana nakon toga). Vrijednost beta hcg-a mora biti iznad 1500 ij da bi se uzv vidjela trudnoća. U početku trudnoće se na jajniku mora vidjeti žuto tijelo koje nastane nakon ovulacije i luči hormon progesteron koji 'čuva' ranu trudnoću, dok se ne razvije posteljica koja preuzme tu ulogu.

bubamara_5

11.01.2021. 22:15

Doktore, danasnji nalaz bete je 20.4. Trebam li se pomiriti sa lošim rezultatom ili još uvijek možda ima nade?

Ivo Balenović, dr. med.

12.01.2021. 12:35

Trebalo bi ponoviti betu za dva dana, iako nalaz (20,4 ?) nije obećavajući obzirom na sve što ste naveli.