Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Spermiogram


Autor Poruka

Danijela

31.07.2001. 00:11

Postovana doktorice, javljam Vam se sa nekoliko pitanja.

Sto tocno znaci dijagnoza: oligoasthenozoospermia?
S obzirom da je suprugov spermiogram prije nekoliko godina bio dobar, koliko je opravdano nadati se da su razlog takvoj dijagnozi bakterije utvrdjene preko mojih briseva (klamidija - izlijecena neposredno prije uzimanja sperme i ureaplasma 10/3 - upravo je lijecimo), te da ce se nakon njihovog izlijecenja i proteka odredjenog vremena spermiogram sam od sebe popraviti?
Da li duzina apstinencije prije spermiograma (prije - 5 dana, nalaz je bio dobar; sada - 3 dana, nalas je los) igra kakvu kljucnu ulogu?
Kome se suprug treba obratiti s takvom dijagnozom i koja je razumna stanka izmedju dva spremiograma?

Sve pohvale Vasoj susretljivosti. Unaprijed zahvaljujem i pozdravljam Vas.

Doc dr. sc. S. Kupešić

19.08.2001. 01:17

Poštovana gospođo Danijela,
Nalazi spermiograma mogu doista značajno varirati, a nalaz ovisi o stanju fizičke iscrpljenosti organizma, pušenju, konzumiranju alkohola, trajanju apstinecije, tekućim ili prethodnim infekcijama, mehaničkim ozljedama, izloženosti kemijskim sredstvima ili visokoj temperaturi, primjeni antibiotske terapije i sl. Kao što vidite razlozi za takva odstupanja su mnogobrojni, te se savjetuje ponavljanje spermiograma nakon 2 do 4 tjedna, nakon trodnevne apstinencije. Osim spermiograma trebalo bi učiniti urološki pregled i po potrebi ponoviti mikrobakteriološke pretrage urina i ejakulata, jer infekcije (naročito klamidijska) mogu nepovoljno utjecati na kvalitetu spermiograma. Tek ukoliko opetovani nalaz spermiograma govori u prilog oligoasthenozoospermije (smanjeni broj i pokretljivost spermija) pribjegava se radikalnijim oblicima liječenja neplodnosti u smislu sofisticiranih metoda pomognute oplodnje.