Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


spontani pobacaj


Autor Poruka

ctrl

31.05.2018. 12:35


Poštovani,
Prija šest mjeseci imala sam spontani pobačaj u devetoj sedmici trudnoće. Odrađena je kiretaža. Obavila sam par pretraga: nalaze krvi (uredni) , polni hormoni (uredni) , hormoni stitne zljezde (uredni) , cervikalni i vaginalni bris (pronadena bakterija streptococcus faecales) na oba brisa, papa test (uredan) , a zadnje sto sam uradila je nalaz trombofilije koji je pokazao sljedeće:
factor v leiden (1691g>a) wt (wild type) - negativna
factor ii-prothrombin (20210 g>a) wt (wild type) - negativna
mthfr (1298a>c) mutacija heterozigot - pozitivna
mthfr (677 c>t) mutacija heterozigot -pozitivna;
Zanima me da li je trombofilija ili bakterija mogla biti uzrok spontanog?
Da li u narednoj trudnoci treba neka terapija sto se tiće ovakvog nalaza trombofilije. Unaprijed zahvalna.

Ivo Balenović, dr. med.

01.06.2018. 10:05

Poštovana, nalaz trombofilije je uredan. Teško je reći što je dovelo do spontanog pobačaja. Bakterija može izazvati spontani ukoliko izazove infekciju, a to se dijagnosticira prema simptomima i laboratorijskim nalazima. Najčešći uzrok spontanih pobačaja su kromosomske (genske) abnormalnosti kod fetusa koje se javljaju slučajno i nemaju veze s genetskim kodom oca i majke.

Mika111

30.06.2018. 20:25

Poštovani,
U 2.mj.ove godine sam imala kiretažu nakon inkompletnog spontanog pobačaja u 7.tj.trudnoće. Prva mjesecnicu sam imala nakon 36 dana, od tada su mi ciklusi svakih 25-29 dana. Ono sto me brine je ato mi se unazad 3 mjeseca dan do dva prije mjesecnice pojavljuje oskudno smeđi iscjedak pa me zanima da li bi to mogao biti znak nekog hormonalnog poremecaja? Ovaj ciklus ponovno planiramo trudnocu pa me zanima da li vi savjetuje uzimanje kakve terapije i mirovanje cim dođe do iduce trudnoce obzirom na ovaj prethodni pobacaj.

Unaprijed se zahvaljujem.
LP!

Ivo Balenović, dr. med.

01.07.2018. 11:35

Poštovana, moguće da se radi o slabijoj funkciji žutog tijela. Žuto tijelo luči hormon progesteron u drugoj fazi ciklusa. Ukoliko planirate trudnoću preporučio bi uzimanje Duphastona (progestagen) tijekom druge faze menstruacijskog ciklusa, te uzimanje folne kiseline. Kada dođe do trudnoće neće biti potrebno mirovanje, osima ukoliko ne nastupe komplikacije.

leptir13

10.09.2018. 16:51

Poštovani, u petom mjesecu ove godine dogodio mi se missed ab. Isla sam na kiretazu i sve je proslo super. Na kontroli nakon 14 dana doktorica je potvrdila da se sve super oporavilo i dala mi dopustenje za novu bebu nakon prvog ciklusa. Sljedeca trudnoca dogodila se u 7. ili 8. mjesecu, zbog kasnije ovulacije nije se moglo odmah tocno ustvrditi trajanje trudnoce. Međutim i ta trudnoce ja nazalost zavrsila uz missed ab. Prosli tjedan, 05.09. ponovno sam isla na kiretazu. Doktor je rekao da je sve cisto i da je sve oke proslo. Taj dan sam lezala, ali vec sljedeci sam manje mirovala radi obaveza. Treci dan od kiretaze sam isla na duzi put automobilom. Nemam pretjerane bolove tocnije sada su vec skoro prestali, imam samo smeđi lagani iscjedak. Moje pitanje je, posto mi mirovanje nije ni naredeno, dali vracanje normalnim aktivnostima vec drugi dan moze imati posljedice? Dali posljedica moze biti spustena maternica ili to nije povezano. Naravno da izbjegavam teske predmete i veliki napor. Ovdje gdje trenutno zivim, nakon kiretaze ako je sve oke ne dobiju se niti antibiotici niti tablete za stezanje maternice niti ikakvi drugi lijekovi, a kazu da samo taj dan treba mirovati. Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

10.09.2018. 19:50

Poštovana, spuštena maternica nije povezana s kiretažom. Komplikacije koje se mogu desiti nakon kiretaže jesu infekcija ili oštećenje sluznice maternice. Iako se zahvat radi u sterilnim uvjetima, uvijek postoji mogućnost infekcije. Simptomi su pojačan iscjedak neugodna mirisa, bol, temperatura, loše opće stanje. Liječi se antibioticima. U slučaju oštećenja sluznice maternice, menstruacije postaju oskudne, a ponekad mogu i izostati.

Franksinatra

01.10.2018. 22:01

Postovani,

Prosle godine u 12-om mjesecu sam imala missed ab, kako sam imala neredovite cikluse prije trudnoce te jajnike nalik na pcos ginekolog je savjetovao da napravim fsh, lh i prolaktin koji su bili uredni, tsh isto uredan te briseve mikrobioloski takoder uredni, papa uredan.
Nakon osam mjeseci sam ponovno zatrudnila te ponovno missed. Prije ove trudnoce sam smrsavila 11 kg te su se ciklusi normalizirali (35-36dana) imala sam ovulacije (pratila sam putem trakica) petnaestog dana ciklusa.
Moje pitanje je sto moze biti uzrokom ponavljanih missed, znam da mogu biti trombofilije, no osim toga?
Da li kod mene moze biti uzrok insuficijencija zutog tijela?

Ivo Balenović, dr. med.

02.10.2018. 15:20

Poštovana, najčešći uzrok missed ab. su kromosomopatije nespojive s normalnim razvojem ploda (60-70%) , To je posljedica slučajne pogreške u staničnoj diobi u inače zdravih roditelja. Ostali razlozi mogu biti oštećenja vanjskim faktorima (lijekovi, zračenje, kemijske nokse). Kod žena koje imaju više od dva misseda preporuča se učiniti kariogram oba roditelja. Insuficijencija žutog tijela može biti razlog spontanog ili prijetećeg pobačaja u ranoj trudnoći ( zbog manjka progesterona), ali ne misseda (odumrlog ploda).

niinocka

23.06.2021. 18:05

Poštovani,

Zanima me koliko treba vremenski da beta hcg padne na 0 nakon spontanog pobačaja?
18.04. je bila zadnja menstruacija, 12.06. ( tjedan 8+0) krenuo mi je spontani, s tim da se na pregledu sa 7+1 vidjela samo gestacijska i žumanjčana bez ploda. 14.06. beta hcg bila je 3045.
18.06. beta hcg pala je na 328.
2 dana poslije ispao je veći komad i smanjilo se dosta krvarenje. Zadnja 3 dana više uopće ne krvarim, ali me buni što je test na trudnoću jutros bio pozitivan, iako jako svijetla pozitivna crtica.
Da li je u redu da beta hcg nije još na 0?
Tek idući tjedan sam naručena na pregled da se vidi da li se sve očistilo, ali mene je strah da se nešto ne zakomplicira, ako je još nešto ostalo.

Hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

24.06.2021. 09:30

Poštovana, potrebno je otprilike dva tjedna da se beta negativizira. Ovisi o dosegnutim vrijednostima.

niinocka

24.06.2021. 12:00

Hvala puno na brzom odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

24.06.2021. 23:25

Nema na čemu.