Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


spontani pobačaj


Autor Poruka

MARINA

27.09.2002. 10:48

POŠTOVANI ! U zadnjih godinu dana imala sam 2 spontana pobačaja,nisam prokrvarila već su na UTZ ustanovili da nema otkucaja srca. Poslije prvog pobačaja napravila sam PAPA test koji je bio uredan,bakteriološke briseve na clamidiu,ureaplasmu,mikoplasmu,aerobe i anaerobe bili su u redu.Suprug i ja smo zdravi ljudi,ali smo ipak inzistirali na citogenetskoj obradi koja je bila također u redu.PHD-odbacivanje posteljice.Inače smo oboje Rh-pozitivni.Jako sam zabrinuta,a s obzirom da sam zdravstveni radnik vjerovatno još i više.Lijpo Vas molim da mi pomognete i da me savjetujete kome da se obratim,šta da još napravim da spriječim da do toga više nebi došlo.Najljepša hvala. MARINA

Prof. dr. Marina Ivanišević

01.10.2002. 23:17

Marina, Vaša dijagnoza je habitualni pobačaj, te stoga je potrebno prije slijedeće trudnoće učiniti prekoncepcijsku obradu u bilo kojoj klinici koja se bavi trudnoćama. Ona se sastoji od koagulacijskih parametara, opterećenja šećerom, ev i histeroskopijom...Kada se odlučite potrebno se dogovoriti za jedno do dvodenvnu hospitalizaciju.

sammie

27.04.2011. 18:50

Poštovani,
u 7. tjednu trudnoće sam imala spontani pobačaj. U nalazu piše sljedeće: "Ginekološki nalaz kod primitka: per spec. u rodnici dosta svježe krvi. Uterus veličinom manji od amenoreje, cerviks 1 članak, uloživ za vršak prsta. UZV:KČS ne vidim, CRL 12.7 za 7+4 tj. trudnoće
UZV 25.4: ne vidi se gest. mjehura u uterusu, adneksa b.o., ne vidi se slobodne tekućine."
Možete li mi, molim Vas, objasniti nalaz da ga razumijem... Hvala!
S poštovanjem

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.04.2011. 19:15

Poštovana, kod Vas se radilo o odumrloj trunoći u 8. tjednu trudnoće (missed abortion).
Nakon izvjesnog vremena dođe obično do krvarenja, kad se neki put spontano pokuša izbaciti produkt koncepcije.
Prije iduće trudnoće trebalo bi učiniti malo više obrade te prekoncepcijski uzimati folnu kiselinu.

Tartaruga

02.05.2011. 09:20

Postovani,
javljam Vam se u nadi da cete mi dati odgovore na neka pitanja koja me zanimaju.Krajem 3.mj sam uradila test na trudnocu koji je bio pozitivan. Dva dana prije dogovorenog ginekoloskog pregleda sam prokrvarila i otisla sam odmah kod svoje ginekologice koja je uradila UZV i rekla mi je da vise nema trudnoce. Vadila sam krv 4 uzastopna dana, a vrijednosti Beta HCG-a su posljednji dan vadenja bile 31.Prema tome nisam isla na kiretazu.Prema menstruacijskom ciklusu, trudna sam bila 6 i pol tjedana.
Mene zanima sto je moglo biti uzrokom toga svega?? Dan prije krvarenja dozivjela sam veliki sok i stres, da li je i to moglo biti uzrokom??U tom periodu nisam pila folnu kiselinu, da li je i to potencijalno objasnjenje??
Na ginekoloski pregled sam narucena nakon sljedece menstruacije.Molim Vas, mozete li mi reci koje pretrage sve moram obaviti??Imam li razloga za brigu ili se ovakvi prekidi trudnoce jednostavno desavaju i nemaju nikakvog utjecaja na sljedece trudnoce??
Suprug i ja bismo jako zeljeli ponovno pokusati, zanima me moramo li napraviti nekakvu pauzu i koliko dugu?
Imam 29 godina i ovo mi je bila prva trudnoca.Pocela sam piti folnu kiselinu i kupila sam Lactogyn kapsule za obnovu flore.
Najljepse Vam se zahvaljujem na odgovoru i oprostite na duzini posta.
Lijepi pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.05.2011. 23:01

Poštovana, nažalost incidencija ranih spontanih pobačaja je od 10 do 15 posto.Njihov nastanak ne može se predvidjeti. Najčešći uzroci spontanih pobačaja su kromosomske greške. Obrada nakon jednog spontanog pobačaja se obično ne radi. Ako se dogode dva ili tri spontana pobačaja (habitualna) onda se radi proširena laboratorijska obrada, mikrobiološka obrada, zatim genetska obrada. Sada bi bilo uputno napraviti pauzu od iduće trudnoće od 4 do 6 mjeseci. Tri mjeseca prije planirane iduće trudnoće uputno bi bilo početi uzimati folnu kiselinu.
Molim Vas pogledajte naše postove o spontanim pobačajima i o mogućim uzrocima.

zabrinuta_22

22.05.2011. 21:10

Poštovani,
imala sam spontani pobačaj u 8. tjednu trudnoće. Molim vas da mi pojasnite phd nalaz koji glasi :
Klinička dijagnoza: Ab. incompl. ml II.
Materijal : 1. Plod u amnionu
2. Kiretman-ovoji
Opis: 1. Plod dužine tjeme trtica 2,3 cm, a tjeme stopalo 2,8 cm. Pupčana traka dužine 1,5 cm. Histološki bez osobitosti.
Dg. abortus.

2. U primljenom materijalu krv, fibrin, decidua i tkivo posteljice.
Dg: Residua placentae.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.05.2011. 20:30

Poštovana, na osnovu PHD nalaza, na žalost ne možemo doznati koji je uzrok spontanog pobačaja.
Kod prvog pobačaja nažalost se ne radi kariogram pobačenog fetusa. To bi nam više otkrilo o evenutalnim kromoskomskim greškama ploda, koje spadaju u najčešće uzroke spontanih pobačaja. Molim Vas da proćitate prijašnje postove na tu temu.

Anita15

21.07.2011. 21:15

Poštovani,
pokušala sam pronaći temu za svoj problem ali nisam pa ću ovdje. U 10.tjednu sam trudnoće,međutim imala sam mučnine samo 3 tjedna koje su trajale od 5. do 8. tjedna i prestale. Poslije toga sada imam samo žgaravicu i blago natečene grudi. Da li je normalan taj nagli prestanak mučnine? Ovo mi je prva trudnoća i znam da je postotak spontanih u prvoj trudnoći 40%

Unaprijed hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

22.07.2011. 11:50

Poštovana postotak pobačaja ipak nije toliki, nego oko 10 posto.
Mućnine mogu trajati do 12. ili čak 16. tjedna trudnoće.
To što su mućnine iznenada nestale ne mora ništa značiti, ali za vašu sigurnost savjetujem ultrazvučni pregled.

duda varalica

12.03.2017. 16:20

Poštovani, imam 28,5 godina, majka sam jednog djeteta, petogodišnjak. Rođen je u 35.tjednu, zbog moje kolestaze. U svibnju 2016. imala sam spontani u vrlo ranoj trudnoći. Suprug i ja radimo na drugom djetetu. Ovaj ciklus imala sam sve simptome trudnoće. Vrtoglavice, osjetljive grudi... Međutim, 8.3. sam dobila mjesečnicu, 3 dana ranije nego što je trebala doći. Sumnjam na spontani pobačaj jer mi mjesečnica inače nije ovakva kakva je sad. Inače mi traje 8-9 dana. sad je 5.dan ali iz mene idu jako veliki ugrušci veličine oraha neugodnog mirisa. Imam bolove u trbuhu, leđima, rodnici, osjećam slabost, vrtoglavice... Sutra ujutro idem kod ginekologa.
Molim Vas, možete li mi reći postoji li mogućnost da je u pitanju bila trudnoća i da li je opet došlo do spontanog?
Ispričavam se na dugačkom postu i nadam se Vašem odgovoru. Lp

Ivo Balenović, dr. med.

12.03.2017. 20:50

Poštovana,
teško je reći da li je došlo do oplodnje i spontanog pobačaja bez nalaza beta hcg-a. Ipak, budući da je menstruacija uranila vjerojatno se ne radi o spontanom.

duda varalica

13.03.2017. 01:00

Hvala Vam na odgovoru. Svakako ujutro idem kod ginekologa pa ćemo vidjeti u čemu je problem. Hvala Vam, lijep pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

13.03.2017. 20:25

Nema na čemu. Javite rezultate.

Noemi123

29.11.2022. 12:25

Poštovani,
trudna sam skoro 7tj. Bila sam na pregledu prije 5 dana, na kojem je ginekolog potvrdio trudnocu 6+1tj i otkucaje srca, te me narucio za 3 tjedna od tada na ponovni pregled.
Do tog pregleda sam imala mucnine ujutro (sve ukupno su trajale mozda 5 dana), nisu bile strasne, bez povracanja. Dan nakon pregleda mucnine su mi prestale (ostalo mi je gadjenje prema nekoj odredjenoj vrsti hrane). Grudi su mi i dalje napete. Prestrasila sam se te sam nazvala svog ginekologa koji mi je rekao da se ne opterecujem i da ako budem osjetila nekakve bolove ili primjetim krvarenje da mu se javim.
Ovo mi je prva trudnoca i nisam imala nikakve ginekoloske probleme.
Mislite li da imam razloga za brigu?
Hvala unaprijed.

Cindrica

30.11.2022. 22:05

Poštovani,imala sam dva spontana pobačaja u 7 tjednu. Pronašli su mi ureaplasmu i hashimoto, te heterozigot PAI 1 4g/5g sam, pijem terapiju eurotirox 25/50 i novalac prenatal. Zadnji spontani se desio u 2 mj 2022. Nedavno sam vadila TSH i bio je 4.77, dal smatrate da je visok s obzirom da planiram trudnoću? Brine me s obzirom da sam trgovac koliko je opasan moj posao prvi tjedana trudnoće?