Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Spontani pobačaj - blighted ovum


Autor Poruka

antolo94

26.10.2021. 00:45

Poštovani,
Dijagnosticirana mi je trudnoća bez ploda (blighted ovum). Prema zadnjoj menstruaciji (14.8.) prvi pregled bio je s 6T6D (1.10.) gdje je vidljiva GV bez odjeka za plod, 0.94 cm za 4+5tj. Idući pregled je 15.10. s 8T6D gdje je u uterusu samo GV 1.05cm za 4+6 tj bez odjeka za plod.
Prije trudnoće, 2.9.popila sam ella one iako se trudnoća dogodilo, no to nije bitno za ono što me zanima.
Moja ginekologica je rekla da će se spontani pobačaj dogoditi te da imam opciju čekanja ili da mogu se odlučiti na medikametozni prekid. Odlučila sam se za opciju čekanja da se tijelo samo očitisti te mi je ginekologica rekla da to neće biti nešto strašno posto je GV mala i bez ploda, da cu vidjeti možda samo neko tkivo i da će biti malo jače od obične menstruacije. Također sam dobila uputu da se javim nakon što krvarenje prestane.
Prosli tjedan, od 18.10. počela sam primijecivati smeckasti iscjedak, no jučer 24.10. nastupilo je pravo krvarenje, obilno uz jako jako bolne grceve. Nisam mogla stajati na nogama. U par navrata na wcu sam osjetila da je svasta izašlo. Prelezala sam danas i jucer, osjećam se užasno iscrpljeno i slabo. Krvarenje je jucer bilo obilnije no već danas je slabije, te mogu reći da su i grčevi slabiji.

Ono što me zanima je, je li moguce da je već sve što je trebalo izaći izašlo?
Je li se spontani pobačaj već dogodio ili se taj cijeli proces krvarenja smatra spontanim pobačajem?
Koliko dugo bih trebala mirovati/ležati i koliko dugo traje krvarenje?
Ukoliko se javim u bolnicu, hoće li me uputiti na kiretazu ili će mi dati nešto za manje bolove i pričekati da tijelo sve samo izbaci?

Naglasila bih da pijem ketonal 50mg i spasmex 5mg te sam popila i brufen od 600mg.
Danas je već malo lakše.
Molim Vas za uputu i odgovor.
Unaprijed se zahvaljujem.

Ivo Balenović, dr. med.

26.10.2021. 11:20

Poštovana, prema navedenom, spontani se pobačaj desio i za pretpostaviti je da je sve izašlo. Potreban je uzv pregled da se provjeri da li je maternica prazna. U tom slučaju nisu potrebne nikakve daljnje metode liječenja. Mirujte još dva, tri dana uz analgetike po potrebi.