Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


spotting na cetvtoj kutiji Yaza?


Autor Poruka

zbuunjenaaa

26.12.2012. 11:15

Pa ovako,u nedoumici sam pa bih zeljela da me posavjetujete. Ovo je cetvrti mjesec kako pijem Yaz pilule i do sada je sve bilo u redu ali ovaj put na 20 piluli (juce) sam pocela lagano da krvarim,ali rekla bih da to nije menstruacija jer se ne poklapa sa njom ni po kolicini ni po boji. Znaci to lagano,kafeno krvarenje traje i juce i danas. Moram da kazem da sam spotting imala samo prvog mjeseca i to jako kratko. Svaki put sam dobila na vrijeme,nije mi se desilo da zaboravim da popijem pilulu,povracem ili imam proliv niti pijem neke druge ljekove. Tako da ne znam zbog cega je ovo krvarenje s obzirom na to da mi je ovo ipak vec cetvrta kutija pilula? Je li moguce da je to ipak spotting? Da li da nastavim normalno da pijem pilule? I imam li razloga za brigu sto se trudnoce ili nekog poremecaja tice? sad
Unaprijed sam Vam zahvalna na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.12.2012. 12:10

Radi se o spotting krvarenju. Nastavite dalje sa uzimanjem pilula prema propisanoj shemi uzimanja.

Rinarina

02.04.2022. 12:45

Poštovani doktore,

Pijem Yaz već 7. mjesec, i unazad 2 mjeseca mi se stalno javlja spotting između neaktivnih bijelih tableta. A kada uzmem te 4 neaktivne, imam vrlo obilno krvarenje, uz koje mi se nerijetko pojavljuju i komadići tkiva, valjda od ljuštenja maternice. Ali to ne bi trebao biti slučaj, s obzirom da sam posljednjih 14 mjeseci uvijek bila na nekim hormonskim tabletama. (7mj Visanne, pa sada Yaz).


Da li su mi tablete previše nisko dozirane i trebam preći na druge? Ne znam šta da radim, jer mi je spotting psihički vrlo naporan, s obzirom da sam na Visanne svih 7 mjeseci korištenja svaki dan krvarila.

Ivo Balenović, dr. med.

03.04.2022. 21:15

Poštovana, obzirom na navedeno, smatram da bi trebali probati s drugim tabletama (s višim dozama estrogena).