Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Srcana akcija ploda


Autor Poruka

Nektar

21.09.2020. 12:20

Pozdrav,

U prvoj trudnoci, dvije sedmice kasnjenja ciklusa, testovi negativni. Nakon tri sedmice uradila sam tek onako jos jedan i bila trudna. Razlika izmedju ultrazvuka i racunice je bila tri sedmice, potvrdjena trudnoca UZ u 4-oj sedmici. Na kontroli za mjesec dana (11 sedmica racunicom, 8 korigovano, srce se vidjelo). Uredna trudnoca. Ciklusi su tada bili 30 dana, ali mi je bilo receno kasna ovulacija.

Sad sam opet trudna, ciklus od poroda se nikad nisu ustabilili, prosjek je 40 dana, a znalo je i preskociti. Zadnji menzes 22.07. Citav juli i do 17.08. sam radila ovulatorne testove, bili negativni, onda sam odustala. Nakon sedam dana kasnjenja menzesa, testovi negativni. Uradim jos jedan 5.9. pozitivan. 7.9. je doktor vidio trudnocu na ultrazvuku, kazavsi otprilike 4. sedmica. Danas sam imala ponovnu kontrolu, i totalno sam psihicki unistena, nema srcane akcije. Doktor kaze sacekati jos sedmicu i to je to, ako ne bude, ocistiti. Meni to sve prerano, osjecam se trudno, grudi bolne, mucnine, sve kao i u prvoj. Zasto ovako cesto pregledi, radim rizican posao, pa moram poslodavcu javiti, ali sad vise ne znam ni sta da radim, uzela sam bolovanje do ponedjeljka kad mi je sljedeci pregled.

Dokad se moze cekati, ako zena nema krvarenja i tegoba?

LP,

Ana

Ivo Balenović, dr. med.

21.09.2020. 16:15

Poštovana, obzirom na datum zadnje menstruacije srčana akcija bi se trebala vidjeti. Ipak, postoji mogućnost da je trudnoća manja, te je potrebno uraditi kontrolni uzv pregled kako Vam je liječnik rekao. Dalje će se postupati ovisno o tom nalazu.