Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trichomoniasis


Autor Poruka

luna

30.08.2001. 17:21

Zahvaljujem dr. Kupešić na dosadašnjim odgovorima i sve pohvale ovim web stranicama!
Naime imam mnogo pitanja pa bi dr. Kupešić zamolila da mi odgovori na nekoliko pitanja u svezi mojih problema te se unaprijed zahvaljujem.
Ovako naime počinju moji problemi.
Prvu menstruaciju sam dobila sa 13 godina te sa točno svakih 28 dana imala cikluse bez ikakvih tegoba. U pubertetu sam počela lagano dlakaviti te sam zbog toga bila obrađivana na poliklinici XXX u Rijeci (to je bilo još 1997.god.). Nađene su mi povišene vrijednosti kortizola koji je pozitivno reagirao na deksametazonski test te mi je doktorica preporučila uzimanje tableta diane 35 od 5-26 dana ciklusa i androcur 50 od 5-15 dana ciklusa kroz 6 mjeseci. Terapiju sam provodila 6 mj. ali nakon toga sam prestala jer sam se naglo počela debljati.
U ožujku ove godine imala sam spontani pobačaj u 5 tjednu trudnoće .
ginekolog mi je tada preporučio da nastavim sa tom terapijom s obzirom da je kod pregleda ustanovljeno da je sa jajnicima , jajovodima, maternicom i dr. sa ginekološke strane bilo sve u redu.
preporučio mi je uzimanje te terapije tijekom 4 mjeseci, 2 mjeseca pauze pa tek onda planiranje slijedeće trudnoće.
Sada pri isteku ta zadnja 2 mjeseca javila mi se trichomoniasis urogenitalis (A59.0), zatim uzeo mi je obrisak na chlamidiju trachomatis koja je bila negativna te u nalazu još piše VR:TV:++-pseudocistična forma (da li mi možete objasniti šta ovo znači).
Ginekolog mi je preporučio uzimanje tableta medazol 400 mg (za oba partnera) tijekom 7 dana te 10 dana uzimanja vaginaleta.
Zanima me da li je ta trihomonijaza opasna za reproduktivne organe i koliko ona obično može trajati. Da li je opasna za moju slijedeću trudnoću, i da li bi bilo poželjno prije slijedeće trudnoće provjeriti razinu kortizola i kako u biti on može negativno utjecati na trudnoću ili općenito plod.
Udata sam skoro godinu dana ,do sada nemamo djece a moja prva trudnoća je uspjela iz prvog pokušaja (oslanjajući se na plodne dane).
S obzirom da je ,osim te sada nesretne trihomonijaze, s ginekološke strane sve u redu bojim se da mi se ne bi opet desio spontani pa me interesira koje sve pretrage bi bilo poželjno napraviti prije planiranja slijedeće trudnoće.
Ispričavam se zbog podugačkog pisma te se unaprijed zahvaljujem .
Vaš odgovor bi mi puno značio.
Još jednom veliko,veliko hvala!

Doc dr. sc. S. Kupešić

31.08.2001. 00:09

Poštovana gospođo Luna,
Suglasna sam s mišljenjem Vašeg ginekologa da nastavite terapiju Dianama i Androcurom kako bi se smanjilo lučenje androgena i kortizola, čija povećana razina može negativno utjecati na tijek trudnoće. Osim hormonskog disbalansa mogući uzrok Vašeg ranog spontanog pobačaja mogla je biti i infekcija. Naročito ukoliko imate dva i više međusobno udružena faktora vjerojatnost nepovoljnog ishoda trudnoće dramatično porasta. Trihomonijaza je upala rodnice uvjetovana mikroorganizmom (flagelatom), koja je označena pojačanim pjenušavim zelenastim iscjetkom neugodna mirisa. Upala se nerijetko širi na okolne strukture (mokraćni mjehur, mokraćovod i maternični grlić). Ovisno o širenju može izazvati i peckanje prilikom mokrenja. Terapija se najuspješnije provodi metronidazolskim preparatima (koje ste i VI primjenjivali), te je zbog dobre reakcije na ovu vrstu terapije, infekcija trihomonasom sve rijeđa i rijetko se ponavlja. Pseudocističan oblik je citološka naznaka izgleda preparata i ova terminologija Vas ne mora zabrinjavati. Svakako prije planiranja trudnoće bilo bi uputno isključiti bilo kakvu ginekološku ili urinarnu infekciju (učiniti mikrobakteriološke pretrage), te učiniti hormonsku analizu nakon višemjesečne primjene hormonske trapije kako bi se ocijenio njezin uspjeh. Puno sreće u daljnjem liječenju.