Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


streptococcus gr B


Autor Poruka

Denis

07.01.2002. 13:47

Poštovana dr. Kupešić,
mojoj supruzi je na kraju prethodne trudnoće u urinu i na cervixu dijagnosticiran strepstococcus gr b u signifikantnoj količini (>100 000). Prilikom poroda ta bakterija nije prešla na dijete. Supruga je uspješno liječena antibiotikom Ceporex i nalaz je ubrzo bio sterilan.
Liječnica pedijatar u rodilištu je mojoj supruzi napomenula da bi zbog toga mogla imati problema u slijedećoj trudnoći, jer se navodno ta bakterija može prikriti i ponovo "buknuti", tako da bi supruga svakako trebala prije drugog poroda napomenuti u rodilištu da je u prethodnoj trudnoći imala streptococcus gr B.
Molim Vas da nam objasnite, ukoliko nalazi brisa cervixa i urinokulture, koje će ona najvjerojatnije ponovo učiniti krajem 9. mj. tekuće trudnoće kod svog ginekologa, budu sterilni, ima li uopće potrebe da supruga to posebno napominje na porodu?! Naime, imamo vrlo loše iskustvo iz prethodnog poroda kada nam je beba u rodilištu liječena vrlo agresivnom terapijom navodno zbog tih ženinih problema sa bakterijama, a zapravo se radilo o tzv. "bolničkoj bakteriji" Klebsielli pneumoniae, pa ne bismo htjeli da bespotrebno zakompliciramo gdje nije potrebno!
Oprostite na opširnosti, vjerujem da mnoge žene imaju sličnih problema i da će naći korisne informacije u Vašem cijenjenom odgovoru.
Srdačno vas pozdravljam!
Tata Denis

Doc dr. sc. S. Kupešić

07.01.2002. 23:06

Poštovani,
Ukoliko Vaša supruga nema simptoma infekcije, te ukoliko mikrobakteriološkom analizom nije ustanovljeno prisustvo bakterijskih uzročnika infekcije - nema razloga za zabrinutost. Ukoliko će se na temelju intraporođajnih laboratorijskih nalaza, izgleda plodove vode ili rutinskom brisu u novorođenačkom periodu otkriti infekcija trenutačno će se uvesti antibiotik, ali uvidom u suvremenu literaturu nema smisla provoditi profilaktičko liječenje antibioticima na temelju iskustva u prethodnoj trudnoći.