Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Summamed u trudnoći


Autor Poruka

Scoute

09.11.2001. 07:57

Štovana Dr Kupešić!

Obzirom da mi Eritromicin nije uspio negativizirati Klamidiju u trudnoći, moj doktor se odlučio za agresivniji pristup, te mi je propisao Summamed, i to intravenski preko infuzije, 500 mg / dan, kroz 6 dana, a potom 500 mg / dan oralno, također kroz 6 dana. Ova terapija je počela kada sam bila trudna 16 tjedana i 4 dana. Rezultate ove terapije još ne znam.

Jučer sam slučajno razgovarala s drugim ginekologom, obiteljskim prijateljem, i on je bio šokiran ovakvim pristupom. On smatra da Summamed nije još dovoljno ispitan i da je rizik velik. Na moje pitanje što bi uopće bila njegova terapija u trudnoći (izuzev Eritromicina), odgovorio je da ne bi ordinirao NIŠTA. On smatra da su komplikacije uzrokovane Klamidijom vrlo rijetke, osim mogućeg konjuktivitisa u djeteta, koji bio se riješio kapljicama za oči koje ionako stavljaju svim bebama nakon poroda.

Molim Vaše cijenjeno mišljenje, i unaprijed se zahvaljujem!

Doc dr. sc. S. Kupešić

11.11.2001. 12:20

Poštovana gospođo,
U našoj Klinici se tek u iznimnim situacijama odlučujemo na primjenu Sumameda tijekom prvog i drugog tromjesečja trudnoće. Kliničko iskustvo objavljeno u nekim radovima i izlagano na kongresima govori da se korištenje azitromicina (Sumameda) u trudnoći ne povezuje s pojavom anomalija ili oštećenja ploda, ali mislim da su studije na žalost uključivale premali broj pacijentica da bi se mogli predočiti statistički valjani rezultati. Bilo bi uputno uputiti se na Zavod za kliničku farmakologiju Klinke Rebro gdje ćete se od subspecijalista na tom području moći iz prve ruke informirati o Vašem problemu. Svakako, za tu prigodu ponesite svu potrebnu dokumentaciju kako biste dobili što više podataka koji Vas interesiraju. Puno sreće u daljnjem tijeku Vaše trudnoće.