Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Terapija u trudnoci


Autor Poruka

Lula89

27.09.2019. 08:40

Postovani, partner i ja smo se odlucili za bebicu. Vratili smo se sa putivanja, gdje smo radili na bebici, ali ja sambicigledno iziritirala sluznicu/ili neka infekcija, te osjetim peckanje u predjelu vagine. Stavila sam vaginaletu (polyginax) koje imam od ranije. E sad, moje pitanje je - obzirom da na pregled tek mogu u ponedeljak jer mi je dr na godisnjem, da li mogu na svoju ruku uzeti bactrim (da li bi to eventualno skodilu formuranju ploda i sl)? Ako smijem - da ga pijem 2x2 na 12h? Ili da li mi vi nesto preporucujete? Imam bol i peckanje (jednom mi se sl desilo i preporucen mi je bactrim) a ne mogu docekati ponedeljak. PS da li smijem nastaviti sa polyginaxom? Lp

Ivo Balenović, dr. med.

28.09.2019. 03:30

Poštovana, nemojte ništa uzimati na svoju ruku, pogotovo ako radite na trudnoći. Simptomi koje navodite vjerojatno su posljedica gljivične upale, stoga savjetujem da uzmete neku od antimikotičkih vaginaleta i/ili krema koje su neškodljive u trudnoći (Plymicol, Rojazol, Canesten...)

Lula89

29.09.2019. 18:15

Doktore, hvala. Ja cu svakako uzeti u apoteci nesto od navedenog. Takodjer, ukoliko sam uzela 2 vaginalete (najvise tri) poligynaxa, ne vise, jer sam se sjetila da bi moglo skoditi, da li je to problem? Svakako da necu vise, uzimajuci u obzir vas savjet. Da li trebam da brinem. Dakle, nista vise nisam uzimala - niti bactrim, niti bilo sta od oralne terapije, samo te 2-3 vaginalete polyginax, sto naravno necu vise. Da li bi to moglo ostaviti ne daj Boze posljedicu na eventualni plod? Mnogo sam zabrinuta i uspanicena. PS sa partnerom se desila jedna ejakulacija unutar mene, par dana pred ovulaciju (4,5,6 dana pred ovulaciju) i to nekad navece (to je bio mislim 4-5 odnos vec u toku dana, te je ejakulat bio razrijedjen) - da li je realna sansa za trudnocu u tim situacijama?

Ivo Balenović, dr. med.

30.09.2019. 09:35

Poštovana, ništa od lijekova koje ste uzeli neće naštetiti eventualnoj trudnoći, niti može oštetiti plod. Pravilo je da se zbog mogućih nuspojava lijekovi u trudnoći koriste što manje. Životni vijek spermatozoida je oko 72 sata (oko 3 dana), no nikada sa 100% sigurnošću ne možemo znati kada će nastupiti ovulacija.

Lula89

02.10.2019. 21:35

Hvala Vam. PS da li bih sutra, osmi dan od odnosa, mogla uraditi test na trudnocu sa jutarnjim urinom?

Ivo Balenović, dr. med.

03.10.2019. 09:55

Bolje je pričekati još koji dan. Test detektira trudnoću tek nakon implantacije zametka. Implantacija se događa otprilike sedam do deset dana nakon oplodnje.