Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Težina beba u blizanačkoj trudnoći?


Autor Poruka

Daniela

07.06.2002. 10:07

Štovana Dr Kupešić!

Pišem Vam opet u ime prijateljice Lune koja je na bolničkom liječenju, čuva blizanačku trudnoću, postavljen joj je cerclage i u ponedjeljak će napuniti 32. tjedna trudnoće.

Naime, brine se da su joj blizanke presitne, pa Vas moli da joj kažete kolika bi bila prosječna težina u (prema Hrvatskim podacima) u 32., 33., 34., 35., i 36. tjednu. U literaturi se uvijek spominje težina jedne bebe (jednostruke trudnoće) a ona zna da blizanci počinju slabije rasti nakon 30. tjedna. Ona je u 28. i 32. tjednu trudnoće dobila po 5 injekcija Dexametazona te da li bi porod nakon 35. tjedna bio siguran za bebe i da li je težina baš bitna ili je bitnija zrelost koja nastupa nakon 35. tjedna? Ona doslovno umire od straha zbog male težine koje će bebe imati, pogotovo ako porod nastupi prije 35. tjedna.

Najljepše zahvaljujem na odgovoru, Daniela (za Lunu)

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

08.06.2002. 22:46

Poštovana,
Ukoliko je Vaša prijateljica hospitalizirana u visoko specijaliziranoj ustanovi s primjerenom novorođenačkom skbi, ukoliko je "dogurala" uspješno do 32. tjedna trudnoće i primila Dexametazonsku profilaksu, nema razloga za preveliku zabrinutost zbog manje porođajne težine blizanaca, jer to je uobičajena pojava. Mala tjelesna težina manje je važan problem u porodničkoj skrbi, a opasnije su druge komplikacije poput hipoksije i nezrelosti pluća, o čemu će Vašu prijateljicu obavjestiti njeni porodničari. Bilo bi idealno ukoliko bi se trudnoća nastavila još tijekom 2 do 4 tjedna.