Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


triple test


Autor Poruka

Andrea

09.02.2002. 09:14

Poštovana dr. Kupešić,imam jedan problem te Vas molim za mišljenje.Imam 32 g.,trudna sam 18 tjedana.Napravila sam triple test sa 16 tj+4,koji je pokazao da rizik za Down odgovara riziku trudnice stare 37 g.Preporuča se amniocenteza.Da li bi bilo dobro da ponovim triple test u drugom laboratoriju,te dali trodimenzionalni UZV može donekle zamijeniti amniocentezu.
Radi se o dugo očekivanoj trudnoći nakon 3 g.liječenja neplodnosti te se bojim izlaganja riziku amniocenteze(infekcija i spontani pobačaj).
Inače na redovitom UZV pregledu ginekolog nije našao znakove koji bi ukazivali na Down.
Unaprijed zahvaljujem.

Doc dr. sc. S. Kupešić

10.02.2002. 22:49

Poštovana,
Iako je trodimenzionalni ultrazvuk precizna metoda koja daje bolji višepresječni uvid u morfologiju fetusa tijekom drugog tromjesečja, on nije definitivna metoda koja može zamijeniti kariotipizaciju fetusa. Naime, ultrazvučnim se pregledima u velikog postoka (približno 80 do 88% pacijentica) može otkriti morfološko odstupanje koje je spojivo s kromosomskim greškama, ali se dijagnoza kromosomske abnormalnosti uvijek mora potvrditi kariotipizacijom (biopsijom korionskih resica, amniocentezom ili kordocentezom). Stoga, ukoliko imate povišeni rizik na triple testu preporučila bih dodatnu konzultaciju s genetičarem. U razgovoru tijekom genetskog savjeta bolje će Vam se predočiti relativni rizik kromosomopatije i ovisno o rezultatu dopunkse ultrazvučne i kliničke pretrage odlučiti za daljnji korak (kariotipizaciju).