Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Triquilar


Autor Poruka

Iva

11.06.2002. 01:19

Počela sam piti Triquilar pilule, prije čega sam napravila sve potrebne preglede. Možete li mi nešto reći o opasnostima i mogućim simptomima alergije koji se mogu pojaviti.Imaju li pilule kontraceptivnu vrijednost već u prvom ciklusu ili je sigurnije pričekati da se popije jedna cijela kutija. Koliko dugo se smiju (u godinama) primjenjivati, koje su nuspojave i jesam li ih premlada (17) počela piti.
Mnogo hvala

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

11.06.2002. 12:34

Poštovana,
Primjena kontracepcijskih tableta Triquilar dobar je odabir u Vašoj životnoj dobi ukoliko se želite zaštiti od neželjenog začeća. Svakako to podrazumijeva činjenicu da ste prethodno učinili laboratorijske pretrage (kompletnu krvnu sliku, hepatogram, koagulogram, urin sa sedimentom) i ginekološki pregled koji su bili u granicama normale. Zaštitni učinak se u većine korisnica oralnih kontraceptiva postiže već tijekom prvog mjeseca, ali se radi Vaše sigurnosti preporuča koristiti dopunsku metodu zaštite tijekom prvog mjeseca primjene ove terapije. Ukoliko se radi o povišenom riziku od spolno prenosivih bolesti može se preporučiti i kontinuirana primjena kondoma u svrhu zaštite od npr. HPV ili klamidijske infekcije. Ova vrsta tableta može se koristiti bez prekida i više godina, ali se savjetuje u jednogodišnjim intervalima praviti kontrolne preglede i laboratorijske nalaze. S obzirom da se radi o niskodozažnim kontraceptivima nus pojave su smanjenje na minimum i po koji puta se mogu javiti mrljasta krvarenja, a poseban oprez zahthjevaju pušačice kod kojih je zamjećen povećani rizik od tromboembolija. Upravo iz tog razlog morate provesti cjelovitu obradu prije započinjanja terapije.

Mirna

12.06.2002. 20:25

Postovana dr. Kupesic,
pijem 7. mjeseci Cilest i zanima me da li bi vec sad trebala napravit pauzu.
Ginekolog mi ih je prepisao za regulaciju ciklusa, ali prije toga nisam trebala obavaljat nikakve pretrage. Sad bi htjela preci na triquilar jer imaju skoro duplo manju dozu hormona po ciklusu, pa me zanima da li mogu napravit tako nagli skok, sto se tice kolicine hormona, i da li bi prije toga morala otic kod ginekologa.
Hvala najljepsa

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

15.06.2002. 09:02

Poštovana,
Prije bilo kojeg mijenjanja oralne kontracepcije savjetuje se savjet s liječnikom. Ukoliko nemate nikakvih hormonskih, laboratorijskih i ginekoloških odstupanja promjena s Cilesta na Triquilar ne bi smjela uvjetovati nikakve neželjene posljedice ili promjene.