Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10774 | Broj poruka: 76826

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Trombofilija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sara95

29.03.2020. 01:00

Imala sam dva spontana u 8tt prestankom rada srca. Utvrđena mi je trombofilija i to: PAI-1 4G/4G HOMOZIGOT, ostali nalazi uredni. Nikad prije nikakvih ginekoloških problema. Nije bila urađena kiretaža. Zanima me koja se terapija preporuća tjekom i prije trudnoće i da li je isključivo trombofilija razlog spontanih? Sada pijem samo Folacin. Puno bi mi pomoglo Vaš odgovor, zbog trenutne situacije u svijetu nisam u mogućnosti otići hematologu ili ginekologu. Hvala, Sara.

Ivo Balenović, dr. med.

29.03.2020. 13:30

Poštovana, trombofilija nije bolest, nego naziv za grupu nasljednih i stečenih poremećaja zgrušavanja krvi koji su povezani sa sklonošću trombozi. Homozigoti PAI 4G/4G imaju povećanu sklonost trombozi. Nemoguće je sada reći koji je bio uzrok dva missed ab. (prestanak rada srca ploda), no najčešće se radi o slučajnoj genetskog pogrešci u ranoj fazi trudnoće. Obzirom na navedeno bilo bi preporučljivo u idućoj trudnoći provesti antikoagulantnu terapiju niskomolekularnim heparinom. Za sada uzimajte samo Folacin.

Bubamara12345

29.03.2020. 23:15

Postovani, zbog trenutne situacije s koronavirusom nisam u mogucnosti otici hematologu po zavrsno misljenje pa bih vas molila savjet...Rodila sam curicu 2016. godine, trudnoca uredna osim sto sam imala dijagnozu hyperemesis gravidarum. Druga trodnoca zavrsila pobacajem 17+3, treca trudnoca pobacajem 10+4. Napravila sam pretrage i nalazi su: Faktor V Leiden G/G; Faktor II protrombin G/G; MTHFR (C677T) C/T; PAI-1 4G/4G, laboratorijski nalazi svi uredni i dodatno provjeren homocistein, folna kiselina i vitamin B12 koji su također uredni. Trenutno radimo na bebi i zanima me da li bih trebala ipak inzistirati na odlasku hematologu i da li bi trebala terapiju od samog pocetka trudnoće? Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

30.03.2020. 09:25

Poštovana, homozigoti PAI 1 4G/4G imaju nešto veću sklonost trombozi i komplikacijama u trudnoći. Obzirom na anamnezu smatram da bi u idućoj trudnoći bila potrebna terapija niskomolekularnim heparinom. Bilo bi poželjno savjetovati se sa hematologom.