Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11010 | Broj poruka: 78901

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Tumacenje nalaza hormona


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

hulala1

24.07.2014. 12:20

Postovani, na vasu preporuku i kasnije, preporuku svog doktoru sam uradila hormone. Svi su u referentim vrijednostima, to jest u granicama normale, ali kako citam postoje neki odnosi FSH i LH, koji ukazuju na policisticne jajnike. Pa vas molim da mi protumacite, jer kod doktora idem u avgustu, zbog toga sto trebam prikupiti i briseve.
Radila sam 4 dan ciklusa (i saljem vam referentne vrijednosti moje labaratorije, jer sam primjetila da se razlikuju)
LH - 6.3 (2,4 - 12,6)
FSH - 6.00 (3.5 - 12.5)
Progesteron - 0.88 (0.2 - 1.5)
Prolaktin - 356 (102 - 496)
Testosteron - 0.19 (0.06-0.48)
Estradiol - 27.75 (12.5 - 166)
Hormoni stitanjace:
TSH - 2.150 (0.270 - 4.200)
FT4 - 16 (12 -22)
At - TG - 17 (0 - 115)
At - TPO - <5 (0 - 34)
To je sve, referentne vrijednosti su u zagradi, i ako nesto nije uredu, po vasem, da li postoji bilo kakva druga terapija, osim kontracepcijskih tableta, jer ne bih voljela da to konzumiram.
Srdacan pozdrav

hulala1

24.07.2014. 12:45

I da dodam jos, radim ih zbog duzine ciklusa - 40 dana (u zadnjih 5 mjeseci) i disfukcionalnih krvarenja, u sredini ciklusa, to jest oko 10 dana kada me prodje menstruacija, blagog intenziteta, nekad roze, nekad crvenkaste boje, ali dugotrajnog od 5 do 7 dana i onda sve bude uredu. Pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.07.2014. 00:50

Ono što nije dobro je viši LH od FSH. No inverzija nije velika. Mislim da vam je ciklus anovulacijski.
Pročitajte na našim stranicama više o pcos i liječenju. Oralni kontraceptivi u vašoj dobi bi bili idealna terapija, uz redukciju tjelesne težine ( potrebno je napraviti i inzulin u serumu i ogtt), prestanak pušenja, konzumiranja alkohola, vježanje i pojačanje fizičke aktivnosti.

hulala1

25.07.2014. 10:20

Hvala na odgovoru. A da li je moguce da anovulacijski ciklusi stvaraju krvarenja izmedju ciklusa, tacnije kada treba biti odprilike ovulacija, meni se desi, apsolutno minimalno krvarenje, dovoljan je dnevni ulozak (rijetko da se desi da u jednom mahu ima jace, i odmah se smiruje, i po noci sve stane, aktivno je kada sam ja aktivna), zbog moje sigurnosti, ali pretezno je tu samo na toalet papiru, ali to traje od 5-7 dana. I ne desava mi se svaki mjesec, ali u zadnjih 3 da. Posto ja ne vidim koji je razlog drugi, to sto mi se desava. Trudnocu planiram sledece godine, a imam iza sebe sponatani pobacaj u 5 mj. trudnoce prije 2 godine (tada je sve bilo uredno sa jajnicima, i sa ciklusima). Da li PCOS utice na odrzavanje trudnoce, jos uvijek imam psihicke poteskoce, od prosle trudnoce. Pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

25.07.2014. 19:55

Moguće je da se radi o anovulacijskim disfunkcijskim krvarenjima.
Mislim da se možete odlučiti na trudnoću jer vjerovatno nije svaki ciklus anovulacijski.
No pobačaj u 5.Mj trudnoće bi svakako trebalo istražiti da se vidi i otkrije uzrok.

Djosal

13.02.2016. 09:55

Postovani zelim cuti vase misljenje o nalazima hormona:
FSH 4,17
Prolaktin 461
SHBG 43,01
Progesteron 1,32
Estradiol 44,72
DHEA-S 540,20
Insulin 12,3
Insulin 120' 23,1
Lutenizirajuci hormon 4,42
Testosteron 0,794
Albumin 46
Jako me zabrinjava DHEA-s uz sve ovo sda napomenem da imam policiaticne jajnike,mutaciju pai1 4G/5G i dva sponana.
Koje je vase misljenje i sta dalje?
Srdacan pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.02.2016. 17:45

To je samo dio obrade koju ste napravili. Fali još podosta toga u obradi habitualnim pobačaja.
Gdje su ostali nalazi za trombofiliju? DHEAS i viši LH idu u sliku pcosa.

Djosal

13.02.2016. 18:10

Analizu trombofilia sam radila samo za MTHFR koja nije detekvana i pai1 heterozigot 4G/5G.
Hoce li mi ovi hormoni praviti problem kod sledece trudnoce i hoce li biti potrebna neka terapija?
Ne znam vise koje nalaze da odradim da bi smanjila rizik od jos jednog pobacaja na minimum.
Sta vi mislite o tome?

Dejan Šakoronja, dr. med.

13.02.2016. 19:00

To nije dostatna obrada. Nalazi koji ste napisali sami po sebi ništa ne znače, treba ih sagledati kao cjelinu dok se kompletno obradite.
Konzultirajte svog ginekologa o daljnjoj obradi.

vanillaiva

15.09.2017. 10:50

Dobar dan,
molila bih da mi protumačite sljedeće nalaze:
AMH 2,9 (0,5-52,5)
slobodni Testosteron 2,8 (0,7-9,9)
TSH 3,90(0,55-4,78)
T4-slobodni 16,4 (11,5-22,7)
T3 - slobodni 5,4 (3,5-6,5)
LH 5,1 (2,1-10,9)
FSH 9,4 (3,9-8,8)
Testosteron 1,1 (0,4-2,6)
Estradiol 604 (99-448)
Prolaktin 230 (71-566)
DHEAS 3,90 (0,6-7,2)
Androstendion 6,9 (0,7-12,9)
Hvala,
Iva

Ivo Balenović, dr. med.

15.09.2017. 14:15

Poštovana, nalaz hormona AMH i FSH govori u prilog smanjenoj funkciji jajnika. Niste naveli koliko imate godina što je važno za tumačenje nalaza.

ivapag

22.09.2017. 14:45

Poštovani,

vrijednost TSH bila je 4.7 prije godinu dana. Liječnik nije propisao nikakvu terapiju, osim preporuke da smanjim tempo happy Nakon 6 mjeseci, vrijednost TSH bila je 1,8. Na nedavnoj kontroli, TSH je 3,3. Liječnik mi je ovaj puta propisao L-Thyroxin AL 50ug budući da planiram trudnoću. Međutim, moj ginekolog se s tim ne slaže i smatra da ne trebam uzimati nikakvu terapiju. Koje je Vaše mišljenje?
Hvala vam!

Ivo Balenović, dr. med.

22.09.2017. 22:00

Poštovana, prema smjernicama supklinička hipotireoza (TSH iznad 2,5) povećava komplikacije u trudnoći. Veća je učestalost spontanih pobačaja (oko 6% naspram 3,6% kod žena s vrijednostima TSH ispod 2,5. To ne znači da će kod žena s vrijednostima TSH iznad 2,5 doći do spontanog, ali preporuča se terapija.

acvetkovic

31.07.2020. 22:10

Postovani,
Pokusavam da zatrudnim vec 7-8 meseci, nalaz hormona mi je sledeci pa Vas molim za tumacenje:
TSH 2.13 uIU/ml
LH 12.1 mIU/ml
FSH 7.0 mU/ml
Prolactin 17.7 ng/ml
Estradiol 39 pg/ml
Progesteron 0.4 ng/ml
Testosteron 0.58 ng/ml
Androstendion 3.42 ng/ml
AMH 3.4 ng/ml
Insulin 5.6 uU/ml

Po ovim rezultatima povisen mi je testosteron, koliko je to zabrinjavajuce?
Hvala najlepse

Ivo Balenović, dr. med.

01.08.2020. 10:15

Poštovana, testosteron je nešto iznad gornje granice, ali budući da pokušavate trudnoću, potrebno je dokazati da li imate ovulaciju. To se radi određivanjem vrijednosti progesterona 21. dan ciklusa.

Ani82

27.08.2020. 15:55

Poštovani,

Imam 38 godina,nemam djece,bez pobačaja,Menstruacija mi kasni 2 mjeseca,pila sam Utrogestan 2x1 10 dana,ali nisam dobila menstruaciju,prije toga sam imala neredovitu menstruaciju,zadnja je bila 11.06.2020 i bila je oskudna.
Izvadila sam hormone FSH i LH,očito upućuju na prijevremenu menopauzu,kako mi je i doktorica rekla.
Moj nalaz
LH 113.7 IU/L
FSH 147.6 IU/L

S obzirom na veliko povećanje,da li je moguće da je razlog jer sam vadila u krivo vrijeme,a ne između 3 i 5 dana menstruacije kako bi trebalo i da li ovo znači da sam u menopauzi ili jos uvijek predmenopauzi?
Kakvu nadomjesnu terapiju je najbolje uzimati?
Moja doktorica je trenutno na godisnjem,narucena sam na pregled kod nje kad se vrati,ali me zanima i vase misljenje

Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

27.08.2020. 16:30

Poštovana, nalaz hormona pokazuje da ste u menopauzi. No, budući da hormone niste radili na početku ciklusa, nalazi mogu biti i 'lažni'. Preporučam da ponovite nalaz između 3. i 5. dana.

Vanchi

21.10.2020. 21:05

Poštovani ako može Vaše tumačenje nalaza,
Prolaktin ritam:
08h- 15.6
11h-15.5
13h-17.2
JED. IU/mL
Ref.vrijednosti odrasli žene: 102.0-496.0
Metoda ECLIA

Ivo Balenović, dr. med.

22.10.2020. 09:50

Poštovana, imate snižene vrijednosti prolaktina. Potrebna je daljnja obrada.

Lolypop100

16.11.2020. 14:10

Pozdrav, imam 21 godinu i nedavno sam bila kod ginekologice na ultrazvuku na kojem je utvrdila da mi jajnici izgledaju policisticni. Poslala me na vadenje hormona te me zanima mozete li protumaciti nalaz posto sam dosta nervozna a termin mi je dosta daleko. Dijagnoza mi je primarna oligomenoreja,a hormone sam vadila 3. dan ciklusa.

TSH 2,49
FSH 4,0
LH 3,5
PRL 440,3
Ukupni testosteron 1,26
Estradiol 117
SHBG 80,5
Indeks slob. testosterna 1,6
DHEA-S 10,4

Srdacan pozdrav.