Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ureaplazma


Autor Poruka

Selma90

09.03.2017. 19:30

Postovani.prije 3 mjeseca mi je ustanovljena mikoplazma i ureaplazma nakon cega sam dobila terapiju doksiciklin i macmiror tablete.uredno potrosena terapija.posto sam poslije toga otisla u inozemstvo nisam imala priliku da se testiram ponovo na te bakterije,te dali su nestale.problem je sto imam konstantne bolove u jajnicima zdjelici i ledjima,te zbog toga imam i bolne odnose.bol varira.kontracepciju koristim,.uzela na nagovor doktora nebi li hormoni se doveli u balans.bolovi su tu vec sedam godina i nikako da se rjesim.sta da radim,koje testove dalje da cinim?ultrazvuk je pokazao da su uredu materica i jajovodi,nema endometrioze,a negativna sam i na hlamidiju.predlozio mi je vadjenje hormona stitne zlijezde,.kilaza mi je ok,imam 27 godina,nisam radjala niti imala abortus.

Ivo Balenović, dr. med.

09.03.2017. 20:45

Poštovana,
trebali bi ponoviti cervikalne briseve. Bolovi koje navodite ne moraju biti isključivo genitalnog porijekla. Problemi mogu biti povezani s kralježnicom ili mokraćnim putevima.

Lele125

04.04.2017. 23:15

Poštovani, da li je doksiciklin u 7 dana mogao uništiti ureaplazmu?

Ivo Balenović, dr. med.

05.04.2017. 19:20

Poštovana,
preporučeno liječenje ureaplazme je doksiciklinom kroz sedam dana.

mmari93

16.07.2019. 16:25

Poštovani,
U brisu mi je nadjena ureaplazma 10000. U apoteci su mi dali eritromicin 10 dana na 12 sati 1g, dve kutije. Počela sam s prvom kutijom i htela bih da vas pitam da li da možda uzmem doksiciklin ili visiren posle jedne kutije eritromicina jer vidim da se ureaplazma leči kombinacijom antibiotika, a i od eritromicina mi bude baš muka. A i da se ne testiram sto puta, jer nije baš ni jeftino. U antibiogramu piše da je osetljiva na sva tri antibiotika. Partner se nije testirao ali pije takođe eritromicin.
Zahvaljujem unapred na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

16.07.2019. 16:50

Poštovana, ureaplasma je osjetljiva na azitromicin, eritromicin i doksliciklin. Dovoljno je provesti terapiju jednim od antibiotika. Ukoliko Vam eritromicin ne odgovara, možete provesti terapiju jednim od druga dva antibiotika.

Jacaxxx

06.02.2023. 12:45

Poštovani,
Prije dva mjeseca na brisu mi je pronadjena ureaplazma i na UZ neki vid endometrioznih cisti na jajniku. Te ciste prije 3-4 mjeseca druga doktorica na UZ uopste nije vidjela, rekla mi je da je sve uredu te mi propisala orvagil vaginalete zbog blage upale na PAPA testu. Sada zbog ureplazme i cisti, doktorica mi je propisala neo-penotran vaginalete, orvagil vaginalete, pro gyno balance vaginalete te tinazol tablete 2g odjednom oralno i za mene i za supruga. To sam sve koristila jer mi doktorica nije smjela dati pravu terapiju za ureplazmu dok ne dobijem menstruaciju, dok ne bude sigurna da nisam trudna, zbog antibiotika. Kada sam dobila menstruaciju, propisala je meni i suprugu doksicilin 2x dnevno, 10 dana. Medjutim, meni te tablete nisu nikako odgovarale, imala sam bas jake glavobolje od njih i stomacne tegobe te sam ih odmah prestala piti. Prije par dana imala sam jaku upalu grla i uha te mi je propisana kutija azitromicina - tri dana. Sada na vasem sajtu citam da je ureaplazma osjetljiva i na azitromicin. Da li mogu od doktorice traziti da umjesto doksicilina meni i suprugu propise azitromicin? Koliko je azitromicin efikasan u lijecenju ureaplazme u odnosu na doksicilin? I koliko je danas zapravo uopsteno cesta pojava ureaplazme... Koje je vase misljenje? Kolika je sansa izljecenja ureplazme antibioticima u oba partnera? Koliko ona moze uticati na ostvarivanje trudnoce? Takodje me zanima koliko endometriozna cista moze uticati na ostvarivanje trudnoce? Jer mi je doktorica rekla da cu mozda morati laparoskopski odstraniti tu cistu pa mi nije nimalo svejedno... Uskoro idem po drugo misljenje kod druge doktorice pa me zanima i vase strucno misljenje.
Takodje suprug je radio urinokulturu i spermokulturu, nalaz je uredan.
Sta bi po vasem misljenju jos trebala uraditi da bi krajnji ishod mogao biti trudnoca? happy
Izvinjavam se na ovako dugoj poruci...
Hvala Vam i lijep pozdrav.