Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoca


Autor Poruka

Marina

22.04.2002. 12:42

Postovana doktorice

Molim Vas za jedan savjet.Naime zanimalo bi me da li je moguce pomocu testa za trudnocu otkriti trudnocu vec drugi tjedan nakon pocetka zadnje menstruacije(ako zena sumnja da je trudna)ili kasnije ali prije pocetka slijedece menstruacije. Jos bi me zanimalo da li postoje neki rani simptomi trudnoce.Naime sumnjam da sam trudna a kod ginekologa sam narucena tek za mjesec dana a nestrpljiva sam i nervozna pa bih Vas zamolila da mi odgovorite na pitanja

Unaprijed zahvaljujem
Marina

Doc.dr.sc Sanja Kupešić

22.04.2002. 19:31

Poštovana,
Osjetljivi testovi za trudnoću mogu otkriti pozitivan nalaz približno u terminu očekivane menstruacije. Beta HCG /test iz krvi/ puno je precizniji i može odrediti radi li se o trudnoći i prije termina očekivane menstruacije. Što se tiče simptoma trudnoće oni su ovisni od pacijentice od pacijentice i najčešće se predstavljaju kao mučnina, metalni okus u ustima, osjetljivost na mirise, podražaj na povraćanje, nadustos, češći nagon na mokrenje i sl . Simptomi se javljaju tijkekom prvog tromjesečja, dok se na pragu drugog tromjesečja smanjuju i potom najčešće nestaju.