Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problemi u ranoj trudnoći


Autor Poruka

svjetlana

22.04.2002. 14:52

Poštovana docentice,

do sada ste mi pomogli svojim savjetom u nekoliko navrata, pa ću zamoliti još jedan. Nakon 2+ godine neuspješnog pokušavanja postizanja druge jako željene trudnoće uz nekoliko pokušaja IUI, zanijela sam spontano i potpuno neočekivano. Nekoliko kućnih testova potvrdilo je trudnoću. Teško mi je opisati pod kakvim sam sad psihičkim pritiskom hoće li sve biti u redu: naprosto sam previše svakakve literature pročitala za sve ovo vrijeme čekajući da se dogodi trudnoća. Po mojoj računici ušla sam u četvrti tjedan gestacije. Problem je u stalnom osjećaju da mi se u predjelu maternice i jajnika nešto događa, grčevi ne pretjerano jaki ali prisutni većinu vremena, osjećaj pritiska u zdjelici za koji znam da je normalan, probadanja i slično. Da li to može biti znak da nešto nije u redu? Danas sam pokušala doći do svog ginekologa ali nisam uspjela razgovarati s njim. Molim za Vaše mišljenje i savjet, s obzirom na okolnosti, kada bi bilo najranije vrijeme za ginekološki i ultrazvučni pregled?

Unaprijed Vam se zahvaljujem!

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

22.04.2002. 19:27

Poštovana,
S obzirom da se radi o izrazito željenoj trudnoći, a potaknuti bolovima u donjem dijelu trbuha preporučila bih učiniti transvaginalni ultrazvučni pregled 7 tjedana od datuma zadnje menstruacije. Naime, pregledom u ovoj gestacijskoj dobi može se potvrditi srčana akcija ploda, vidjeti oblik i veličina žumanjčane vrećice, procijeniti trofoblastična reakcija i debljina trofoblastičnog prstena, te planirati kontrolni pregled za procjenu ultrazvučnih biljega za kromosomopatije koji se radi između 10. i 14 tjedna trudnoće (znači 4 do 6 tjedana nakon prvog pregleda, što se smatra optimalnim razmakom). Puno sreće u daljnjem tijeku Vaše trudnoće.