Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoća ???


Autor Poruka

Kristina

14.05.2002. 22:28

Poštovana doktorice !

Kasni mi mjesečnica, zadnja mjesesčnica je bila 07.04 a sad je 14.05 ja nemam mjesečnice.S dečkom radim intimne stvari, to je uvjek sa kondomom,ali dogodilo se jednom da smo odmah poslje mjesečnice znači 08.04 to učinili i bez zaštite jer je on rekao da ne može ništa biti, a negdje oko 05.05. opet smo to učinili bez zaštite jer sam ja osječala dolazak mjesečnice a on j e također rekao da možemo to učiniti i prije mejsečnice bez zaštite..., a evo sad problemi nema mjesečnice,a ja sam je osječala, šta da radim?... Postoji li kakva mogućnost da je to nešto drugo osim trudnoće, da bi mjesečnica mogla doći ili koji bi još problem mogao biti, jer ja sam na fakultetu i to mi je živi užas...U slučaju da ostanem trudna zanima me i kakve su mogućnosti da se pobaci, kakvi su to rizici i sve ostalo pa čak i cjena i da li se to može učiniti i bez znanja roditelja u slučaju da ostanem trudna???!!!

Unaprjed Vam zahvaljujem sa štovanjem u nadi što bržeg odgovora

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

15.05.2002. 09:07

Poštovana,
Radi li se o trudnoći ili ne može samo potvrditi visoko osjetljivi nalaz beta hCGa koji se može učiniti u velikoj većini bolničkih ustanova jednostavnim vađenjem krvi. U slučaju pozitivnog nalaza svakako morate biti upućeni na ginekološki i/ili ultrazvučni pregled tijekom kojeg će se ustvrditi gestacijska dob (trajanje trudnoće) . Nakon toga će uslijediti dogovor za prekid trudnoće. Prekid trudnoće možete sami zahtijevati u slučaju Vaše punoljetnosti, dok se u slučaju maloljetnosti mora zahtijevati suglasnost roditelja. Cijena postupaka za prekid trudnoće različita je od ustanove do ustanove, te je u bolnici kojoj radim cijena 1100 kn. U slučaju da test na trudnoću bude negativan, mora se isključiti postojanje cista na jajnicima koje mogu biti razlogom izostanka menstruacije, te se u tom slučaju nakon ultrazvučnog nalaza ordinira optimalna hormonska terapija koja će uvjetovati nestanak funkcionalnih cističnih promjena.