Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoća


Autor Poruka

Ana

23.09.2001. 13:46

Poštovana doktorice Kupešić,nakon što godinu dana nisam uspijela zatrudnijeti,obratila sam se svom ginekologu i sve pretrage (koje i vi nabrajate da se moraju u tom slučaju napriviti) sam napravila i nalazi
su bili uredni osim što mi je ultrazvukom dijagnosticirana oligoovulacija kao mogući razlog moje neplodnosti.Molim Vas da mi kažete nešto o tome i na koji način se to liječi te koliko je to ozbiljan problem.Unaprijed zahvaljujem.

.

Doc dr. sc. S. Kupešić

28.09.2001. 21:08

Poštovana gospođo Ana,
Ukoliko su hormonski nalazi u granicama normale, jajovodi uredne prohodnosti, a spermiogram partnera ili supruga zadovoljavajuće kvalitete i povremend ovulacije bi trebale dovesti do željenog zanošenja. Ipak, ukoliko do trudnoće ne dolazi tijekom godinu ili više dana, trebali biste se obratiti u jednu od ustanova koja se bavi liječenjem neplodnosti kako bi se ispitali svi do sada neispitani faktori ( naglasak na prohodnost jajovoda, endokrinološke pretrage i ispitivanje spermiograma supruga) kako bi se odredio optimalan postupak za ostvarivanje trudnoće. Ukoliko su svi ovi pokazatelji u granicama normale, najčešće se odlučujemo za blagi oblik poticanja ovulacije, ultrazvučno praćenje i intrauterinu inseminaciju (ubrizgavanje suprugovog sjemena u materničnu šupljinu u Vaše plodne dane).
Prema tome, valja slijediti logičan redoslijed u obradi i uspjeh neće izostati.