Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoca i antibiotici


Autor Poruka

Ivona

31.08.2001. 08:51

Jos jednom se zahvaljujem, no moram priznati da sam i dalje zbunjena jer ja sam zeljel aje iskorijeniti jos jednom dozom antibiotika ( to bi mi bila cetvrta ) no moj doktor je rekao da me ne zeli toliko "sopati"antibioticima i da kada se ona jednom ukorijeni da je se tesko rijesiti i da za sada ne treba nista piti, a radimo na trudnoci jer trosim clomid i sada me je strah piti antibiotik koji sam ipak dobila ( drugi doktor ) ako sam eventualno trudna ( danas mi je 20 dan ciklusa ) a jos vise me je strah da bakterija ne izazove probleme !!!

Nisam pametna sta da sada radim ako otkrijem trudnocu i da li da pocnem piti antibiotike u ovoj fazi ciklusa ( moguce implantacije ploda )???

Srdacan pozdrav

Doc dr. sc. S. Kupešić

31.08.2001. 18:12

Poštovana gospođo Ivona,
Shvaćam Vaš strah i konfuziju uslijed različitog stava ginekologa. Ipak, mislim da ćete se složiti sam mnom da ne bi bilo etično savjetovati pacijenticu da troši antibiotik koje imaju mogući teratogeni (nepoželjan) učinak na trudnoću, a da pacijentica nije prethodno isključila postojanje trudnoće. Bilo bi doista bizarno da se nakon liječenja neplodnosti, terapije stimulacijom ovulacije i prethodnih spontanih pobačaja desi oštećenje ploda uslijed uzimanja antibiotika koji se ne savjetuje trošiti tijekom prvog tromjesečja trudnoće. Stoga mislim da biste se trebali odlučiti za samo jednog ginekologa koji će znati sve o Vašem problemu , a u kojeg ćete imati potpuno povjerenje kako ne bi dolazilo do ovakovih kontradikcija.