Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Eritromicin u trudnoći


Autor Poruka

Scoute

31.08.2001. 13:51

Štovana Dr Kupešić!

Ovog proljeća ja i suprug smo liječili Chlamydiju u sklopu prekoncepcijske obrade. Prvo neuspješno Summamedom, a potom Hiramicinom. U Travnju i Svibnju su brisevi bili negativni, te smo dobili «zeleno svijetlo». U Srpnju sam zatrudnila, te smo prilikom prvog ultrazvuka i pregleda ponovili bris «za svaki slučaj». Na moj užas i iznenađenje, Chlamydia je opet pozitivna. Propisan mi je Eritromicin, 4 x 1 kroz 14 dana, a suprugu Hiramicin 2 x 1 kroz 14 dana.

1. Prvo me zanima koliko je realno očekivati da će Eritromicin uspjeti tamo gdje Hiramicin nije uspio?
2. Kakve posljedice može ostaviti Chlamydia na plod i da li može izazvati pobačaj?
3. Obzirom da u uputstvima za Eritromicin piše da prolazi kroz placentu, zanima me kakav utjecaj ima Eritromicin na plod ako se uzima kroz 8. i 9. tjedan trudnoće?

Najljepše zahvaljujem na odgovoru. Vrlo cijenim vaš profesionalni put, a sada kada dijelite Vaše znanje s nama – još i više.

Scoute

Doc dr. sc. S. Kupešić

31.08.2001. 18:26

Poštovana gospođo,

Zahvaljujem na Vašem pitanju i prilažem odgovore:
Eritromicin se doista može trošiti tijekom trudnoće, a nepoželjni učinci na fetus su svedeni na minimum. Kao alternativa u ovoj gestacijskoj dobi mogu se davati tetraciklini, a u nekih slučajeva i Macropen (ukoliko se sadašnja terapija pokaže neuspješnom).
Svaka infekcija Chlamidijom se mora pokušati liječiti i tijekom trudnoće zbog mogućeg negativnog utjecaja na plod, jer su objavljeni podaci da ova infekcija može dovesti do spontanog povačaja, prijevremenog prsnuća plodovih ovoja, prijevremenog poroda, zaostajanja u rastu ploda, a ukoliko se ne liječi u periodu babinja majka može dobiti upalu (najčešće endometritis). Ukoliko je infekcija prisutna u terminu , tada novorođenče može zadobiti konjunktivitis, a ponekad i pneumonitis. Sve ovo navedeno razlog je da ovoj upali pristupimo s dužnim oprezom i redovitim kontrolama čak i nakon negativizacije nalaza Chlamidije.
Ipak, valja naglasiti da studiozno provođenje liječenja u najvećeg broja trudnica dovodi izlječenja, ali da se liječenje mora istodobno provoditi u oba partnera.
Puno sreće u daljnjem tijeku Vaše trudnoće.