Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoća i bubreg u zdjelici


Autor Poruka

mmallena

07.01.2019. 16:40

Poštovani,

imam 27 godina i prošle godine mi je ultrazvukom abdomena otkriveno da se lijevi bubreg ne nalazi tamo gdje bi trebao već je spušten u zdjelici blizu maternice. Njegov položaj je potvrđen vaginalnim ultrazvukom jer ultrazvuk abdomena nije bio jasan. Normalne je veličine i zdrav. Pošto suprug i ja planiramo skoro trudnoću, zanima me Vaše mišljenje o tome, tj. može li ovakav položaj bubrega smetati plodu? Ima li kakvih pretraga koje bih prije trebala napraviti? Imate li drugih savjeta u vezi toga? Kakve poteškoće (ako ikakve) mogu očekivati?
Do sada nisam imala nikakvih problema. Drugi bubreg je u normalnom položaju.

Hvala puno unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

07.01.2019. 21:00

Poštovana, bubreg je smješten retroperitonealno, što znači da je od trbušne šupljine i male zdjelice odvojen 'pregradom' tj. nije u direktnom kontaktu s maternicom. Teško je sada reći koliko će to i da li će uopće 'smetati' u trudnoći. Mislim da ne bi trebalo biti problema. Savjetujem da se u trudnoći osim kod Vašeg ginekologa, redovno kontrolirate i kod urologa.