Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoća i problem sa menstruacijom?


Autor Poruka

tonkyy98

22.01.2019. 21:05

Poštovani. Imam 20 godina, prvu menstruaciju sam dobila sa 14 godina i od tada nikada nisam imala redovne menstruacije. U početku su mi znale kasniti i po 6 mjeseci. U zadnje vrijeme mi se nekada ciklus popravi i menstruaciju imam redovno svakih 28 dana i to traje 2 - 3 mjeseca i poslije mi opet kasni. Imam malo i pojacanu dlakavost na licu. Prije sam se savjetovala sa ginekologom i on mi je rekao da je to normalno i da bi se to trebalo s vremenom sve popraviti ali evo do sada se nista nije promjenilo. Zanima me da li ću zbog svog problema ikada moći ostvariti trudnoću i da li zbog toga postoji mogućnost da neću moći ostati u drugom stanju. Imala sam odnose sa dečkom. Nisam uvijek imala stalnog partnera ali trenutno mi je stalni partner. Zadnju menstruaciju sam imala od 16.12 do 20.12.2018 te zaštićene spolne odnose (kondom) 28.12, 29.12 i 30.12 ali nakon zaštićenog odnosa mi je penetrirao i bez zaštite ali to je trajalo samo par minuta te smo nakon toga ponovno stavili zaštitu. Menstruacija mi još ne dolazi imam tupe bolove u donjem djelu stomaka, pojačani bjeli iscjedak svaki dan, osjetljive grudi, ponekad imam vrtoglavicu, bolove i leđima, nogama i rukama i pojačan apetit što mi se nikada prije do sada nije dešavalo u pms. Napravila sam danas test za trudnoću bio je negativan ali sam ga napravila popodne a ne od prvog jutarnjeg urina. Dali ipak postoji mogućnost da sam sada trudna? Hvala unaprijed!!

Ivo Balenović, dr. med.

23.01.2019. 11:15

Poštovana, prema svemu navedenom, ne postoji mogućnost trudnoće. Kod Vas se radi o hormnoskoj neravnoteži koja može biti posljedica policističnih jajnika, što treba ispitati. Savjetujem da uradite analizu hormona i prema tome će se odrediti terapija, ukoliko bude potrebna. Nema razloga da nećete moći ostvariti trudnoću.

babylips83

23.01.2019. 19:35

Postovani dr,

Jako se bojim da nešto nije u redu sa mojim ciklusom i hormonima. Naime, prvu sam menstruaciju imala sa 10,5 godina, i od tada sam isla kod endokrinologa ali sam se sasvim dobro razvila te nemam nikakvih nedostataka. Međutim poslednjih nekoliko mjeseci mi se cini da mi menstruacije postaju neredovite, tj nije mi jednak razmak između njih. Ovako su bili razmaci između ciklusa u prethodnih 12 mjeseci: 26, 28, 28, 28, 27, 30, 28, 30, 25, 28, 34, 30, 26. Mene brinu ova poslednja 3, zasto je ovako drastican razmak, posebno ovaj 34 dana. Da li nesto nije u redu sa mnom i da li ce biti smetnja trudnoći?

Sad imam 23 godine a u novembru kada mi je mensteuacija kasnila 7 dana sam imala stres oko poslovne situacije, tj cekala sam da vidim sta će biti sa ugovorom. Da li to može biti uzrok?

Ivo Balenović, dr. med.

24.01.2019. 11:10

Poštovana, nema razloga za brigu. Nema razloga da ne bi mogli ostvariti trudnoću. Ciklusi su Vam više - manje redoviti, s odstupanjem od par dana, što upućuje na to da imate ovulacije. Stres je važan faktor remećenja hormonske ravnoteže, a time i menstruacijskog ciklusa.