Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


trudnoća i streptokok


Autor Poruka

Ana

21.12.2001. 09:03

Kćerka (4,5 godine) mi ima streptokok grupe A, pije Silapen, ja sam u 22. tjednu trudnoće.Mene je strah da se ja ne zarazim streptokokom.
Zanima me da li netko ima neka iskustva sa streptokokom u trudnoći, koji se antibiorik smije piti, i je li streptokok opasan za bebu. Svakako cu napraviti sebi bris grla-jer koliko sam skužila ja mogu imati streptokok a da ne moram oboliti.

Doc dr. sc. S. Kupešić

24.12.2001. 12:01

Poštovana gospođo,
Ukoliko nemate subjektivnih smetnji bilo bi uputno učiniti bris grla kako bi se otkrilo ev. prisustvo Streptokoka. Ukoliko će se izolirati streptokok u izdanom nalazu naći ćete i antibiogram u kojem će se precizno navesti na koji antibiotik je ova bakterija osjetljiva. Najčešće se radi o penicilinskim preparatima koju ćete bez bojazni moći koristiti tijekom trudnoće, u ovoj gestacijskoj dobi. Mišljenja sam da ukoliko se pretragom ne izolira nikakva bakterija da ne morate koristiti niti jednu vrstu antibiotika preventivno.