Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Trudnoca i upala


Autor Poruka

andreab993

27.11.2020. 10:50

Postovani, vec 6 godina imam konstantnu upalu rodnice koja ne prolazi. Papa nekad pokaze blagu upalu, nekad nista, uvijek bude 3.grupa cistoce.

Jednom je pokazao trichomonas,dobila sam terapiju metronidazolom, poslije toga papa uredan.

Medjutim, ja sve ove godine imam zutozeleni iscjedak i ponekad nelagodu u rodnici i tijekom odnosa.
Proslo ljeto sam radila bris na klamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu i bili su negativni. Zatiim na aerobne i anaerobne bakterije, bris pokazao streptokok i dobili smo terapiju klindamicinom. Tegobe ostale nepromijenjene.
Neplanski sam ostala u drugom stanju i sad sam zabrinuta jos vise. Trenutno sam u 9.tjednu trudnoce i po UZV je sve u redu.
Planiram ponovno uraditi bris na streptokok. Da li je moguce da on uzrokuje gnojni iscjedak? Moze li u pitanju biti trichomonas kojeg papa test ne moze ocitati pa treba raditi ciljani bris?
Suprug je radio bris uretre i urinokulturu i sve je sterilno. Ne znam sta da radim vise. Ispricavam se na dugom postu i veliko hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

27.11.2020. 11:50

Poštovana, u trudnoći fiziološki pada imunitet, pa su i upale češće. Najčešće se radi o gljivičnoj upali, no može biti i bakterijska. Radi se o tome da gljivice i bakterije koje normalno žive u rodnici (to može biti i streptokok kojeg izvan trudnoće nije potrebno liječiti, osim ako ne izaziva smetnje i simptome) porastu više od uobičajenog broja i zbog toga uzrokuju smetnje - iscjedak, svrbež, peckanje, neugodan miris... Savjetujem za početak neki od vaginalnih antimikotika. Ako se simptomi ne povuku, uradite briseve, pa će liječnik ordinirati terapiju ako bude potrebna.