Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10772 | Broj poruka: 76791

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Trudnoća-uloživost?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lara1995

18.05.2020. 13:10

Pozdrav! Imam 25 godina, trudna sam 21+1, prva mi je trudnoća. Prije tjedan dana imala sam bolove s desne strane trbuha u sredini te sam zbog istih otišla na hitnu. Dobila sam infuziju Buscopana, nalazi mokraće pokazali su povišene leukocite, a nalaz urinokulture je sterilan, ali sam svejedno dobila Zinnat antibiotik od moje izabrane ginekologinje jer smatra da se radi o urinarnoj infekciji. Nakon popijenih antibiotika, bolova više nema. Doktor na hitnoj, ginekološki pregled obavio je prstom te je u nalazu napisao: "Vag: c 3/4 članka, za 1 pp do unutrašnjeg ušća koje je zatvoreno, uterus normotoničan". Preporučio je terapiju Utrogestanom 3x1 te mirovanje. Danas sam imala anomaly scan gdje je nalaz ovakav:"P- kl. nalaz uredan, cervix čl. zatvoren, cervikometrija 4,5 cm, u.u. zatvoreno T oblik. Uterus odgovara amenoreji, eutoničan. UZV/ BPD 51 (21+5), AC 179 (22+6), FL 35(21), TT 460 gr, KČS + (poz), POSTELJICA straga nisko. Kontrola redovna kod primarnog ginekologa." Otišla sam kod primarne ginekologinje koja je rekla da je nalaz uredan i da dođem na kontrolu za 4 tjedna, ali ništa nije rekla vezano za nastavak terapije Utrogestanom ili za spolne odnose, a ja sam od stresa zaboravila pitati. Možete li mi protumačiti bolje taj nalaz? Jesam li uloživa za članak prsta kao što je pregled prstom prije tjedan dana rekao? Trebam li nastaviti piti Utrogestan 3x1? Smijem li imati spolne odnose? Što uopće znači da je posteljica nisko?

Bila bih Vam vrlo zahvalna na odgovoru.

Lp,

Lara

Ivo Balenović, dr. med.

18.05.2020. 19:00

Poštovana, cerviks je održan, a unutarnje ušće zatvoreno, što je uredan nalaz. Važno je da posteljica ne prelazi unutarnje ušće maternice, tj. da nije previja. To što je nisko nema nikakvog značenja. Odnose možete imati, a terapija Utrogestanom više nije neophodna.

iva-cro

22.05.2020. 00:30

Poštovani doktore,
- Na pregledu sa 12+2 tj. nalaz je bio “cervikometrija 3,45 cm”, sve ostalo odlično. Rečeno mi je samo da izbjegavam napore i jaču fizičku aktivnost.
- Na najnovijem pregledu sa 16+3 tj. nalaz je “porcija je 1 čl c kanal uloživ za 1/2 jagodice prsta”. Cervikometrija nije određena. Rečeno mi je ponovno izbjegavati sve napore (pospremanje, dizanje i sl.), ali da smijem i šetati od pola h do 1h dnevno, sjediti normalno nekoliko sati u komadu, ali da pokušam leći kad god mogu.

Trebam li se brinuti i što biste Vi savjetovali u slučaju ovakvog nalaza?

Bi li bilo korisno piti duplu dozu magnezija (trenutno pijem 375g kapsule)?
Kako da se ponašam kako se stanje ne bi promijenilo na loše?

Hvala Vam.

Ivo Balenović, dr. med.

22.05.2020. 09:55

Poštovana, izbjegavajte veće tjelesne napore i dizanje tereta. Nalaz na cerviksu nije zabrinjavajući (pogotovo ako ste već rađali). Dokle god je cervikalno ušće zatvoreno, bez obzira na uloživost, uzv izgled i dužinu nema opasnosti. Uzimajte preporučene doze magnezija. Nema razloga da trudnoću ne iznesete do termina.