Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11515 | Broj poruka: 83186

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Trudnoćna nakon spontanog pobačaja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mirela2011

09.01.2022. 22:10

Poštovani, u junu 2021. imala sam spontani u 21.nedekji trudnoće(prolabiran vodenjak, ali hp nalaz pokazuje trombozu pupčanika i infarkte posteljice) , da bih kasnije u oktobru ostala trudna i imala spontani u 6 nedelji(obilno krvarenje, vitalna trudnoća, srce kucalo, kasnije otkrivena klamidija), sve analize sam uradila, interesuje me kada ponovo mogu pokušati ostati trudna, da li se drugi spontani možda dogodio jer je trudnoća brzo došla nakon prvog spontanog? Plašim se da ako bih ponovo ubrzo zatrudnila ne dodje ponovo do spontanog.
Pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

10.01.2022. 08:10

Poštovana, to sigurno nije razlog spontanog pobačaja. Nema pravila kada ostati trudan nakon spontanog, ali pričekajte još dva do tri mjeseca.

Mirela2011

11.01.2022. 22:45

Postovani, hvala Vam na odgovoru.
Da li bi bilo rano ako bismo pokušali idući put u februaru, to bi bilo tačno 4 mjeseca nakon drugog spontanog?

Ivo Balenović, dr. med.

12.01.2022. 08:15

Slobodno tada možete krenuti raditi na trudnoći.

Mirela2011

13.01.2022. 16:50

Postovani, ima li smisla ponavljati briseve na ureaplazmu, mikoplazmu i klamidiju prije trudnoce koji su suprugu i meni negativni vec nekoliko puta? Mogu li se te bakterije dobiti na neki nacin sem polnim putem?
I trebam li ja mozda raditi antitjela stitaste zjezde obzirom da je stitna u redu?
Pozdrav

Mirela2011

13.01.2022. 16:50

Izvinjavam se mozete li mi reci jos da li je FSH od 10.1 previsok za moje godine 26, LH je 4.3? Kakvo je stanje mojih jajnih celija prema navedenom?

Ivo Balenović, dr. med.

14.01.2022. 10:00

Briseve nije potrebno ponavljati jer se oni prenose spolnim putem (iznimno rijetko može i na druge načine - putem korištenja zajedničkih sredstava za intimnu higijenu, i sl.). FSH nije previsok. Za procjenu rezerve jajnika najbolje je učiniti AMH (anti Mullerov hormon).

Mirela2011

14.01.2022. 13:05

Hvala puno na odgovoru.
Da li je broj od 17 AF u redu za moje godine?

Mirela2011

14.01.2022. 13:05

Samo još da dodam da je FSH radjen u ciklusu nakon kiretaže izazvan duphastonom, da li je to moglo da utiče na njegov nivo?

Ivo Balenović, dr. med.

15.01.2022. 12:00

Duphaston nije utjecao na vrijednosti FSH. Vrijednosti alkalne fosfataze su kod Vas snižene.

Mirela2011

15.01.2022. 16:15

Izvinjavam se, ne znam da li sam dobro napisala mislila sam na antralne folikule ako se tako kaže tačno...

Ivo Balenović, dr. med.

16.01.2022. 23:35

To je uredan broj antralnih folikula.