Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Učestali E. coli


Autor Poruka

Mirna

20.12.2001. 09:54

Poštovana dr. Kupešić,
zahvaljujem Vam se u ime svih nas na strpljivom odgovaranju na pitanja i na razumijevanju koje pokazujete, jer je ono jednako važno kao i medicinski savjet i odgovor.
Imam 29 godina. U travnju sam imala operaciju uslijed prsnuća žutog tijela, uz jako krvarenje i primanje svježe smrznute plazme (inače imam Mb von Willebrand). Unatrag dvije godine imam česte upale mjehura (E. coli 10 na 5), a od operacije imam redovito problema s cistitisima, jedan mjesec urinokultura pokazuje E. coli, pa Citrobacter coseri, pa E. coli. Serološkom obradom dokazana je patogena E. coli 0-4. U prosincu je uzet obrisak cerviksa, nalaz na Chlamydiu, mycoplasmu i ureaplasmu je negativan, anaerobne bakterije nisu izolirane, ali je pronađen Enterococcus i E.coli (uropatogenost soja je potrvrđena dokazom serotipa 04). Kako to liječiti, jer moj ginekolog smatra da "sam tome sklona" i da se to u eventualnoj trudnoći "sasvim dobro liječi antibioticima", ali ja svaki mjesec pijem neki antibiotik pa mislim da više niti ne djeluju.
Inače, silno želimo želimo djecu, ali to odgađamo zbog neprestanog uzimanja nekog antibiotika. Napominjem da suprug nema problema, a njegov nalaz na Chlamydiu, mycoplasmu i ureaplasmu je također negativan. Mogu li ove stalno prisutne bakterije utjecati na smanjenje plodnosti? Iznimno pazimo na higijenu, pa više ne znam kako da to riješim.
Zahvaljujem Vam i želim sretan Božić i svako dobro u Novoj godini, u nadi da ćete nam i nadalje pomagati

Doc dr. sc. S. Kupešić

20.12.2001. 19:07

Poštovana gospođo Mirna,
Zahvaljujem na lijepim željama i uzvraćam sa istim.
Recidivirajuće urinarne infekcije (posebno E. coli) veoma su traumatične, te se u tom slučaju savjetuje dodatna obrada nefrologa kako bi se otklonile sumnje na anomaliju urinarnog trakta koje mogu pogodovati razvoju urinarnih infekcija. To obično podrazumijeva ultrazvuk bubrega i mokraćnog sustava, infuzionu urografiju i dr.
U očekivanju ovakovih pretraga savjetujem Vam da pijete obilno tekućine (više od 2l dnevno), po mogućnosti koristite uološki čaj. Bilo bi idealno ako bi se urinarne infekcije izliječile prije planiranja željene trudnoće, ali je isto tako potreban osobiti oprez tijekom cijele trudnoće kako bi se na vrijeme mogle prepoznati uroinfekcije. Taj oprez podrazumijeva ponavljane kontrole urina sa sedimentom i urinokulture. Želim Vam puno sreće u daljnjoj dijagnostičkoj obradi i skoru trudnoću.