Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Upala jajnika?


Autor Poruka

Leptirica89

18.09.2017. 10:15

Pozdrav,

prije otprilike pola godine bila sam na zadnjem ginekološkom pregledu. PAPA mi je bio uredan, ali kako uskoro planiram trudnoću, tražila sam od doktora da mi uradi i briseve. Svi su bili negativni osim brisa na ureaplazmu. Ja i partner dobili smo kao terapiju doksiciklin, i ja još polgynax vaginalete. Nakon terapije počela sam osjećati probleme sa želucem, a imunitet mi je oslabio (svako malo neka prehlada, pa gljivična infekcija). U zadnje vrijeme počela sam osjećati probadanja u predjelu jajnika (nisam sigurna da li su to jajnici ili mokračni mjehur), idem češće mokriti i imam povremeno bolne odnose. Da li bi ovo mogla biti upala jajnika? Prije uzimanja terapije nikakvih tegoba nisam imala, a sada mi se čini da me sve boli. Šta da radim?

Ivo Balenović, dr. med.

18.09.2017. 17:50

Poštovana, prema navedenom moguće da se radi o urinarnoj infekciji. Preporučam da učinite urinokulturu. U podizanju imuniteta pomaže beta glukan, a što se gljivičnih upala tiče preporučio bih neki od vaginalnih probiotika. Pošto ste uradili briseve koji su negativni, a i dobili ste terapiju za ureaplazmu, teško da se radi o upali jajnika. Kod upale jajnika simptomi su izraženiji uz moguću temperaturu, tresavicu i opće loše stanje. .

Lancii

03.12.2017. 11:30

Postovani,

imam 23 godine. I primjetila sam ima vec neko vrijeme u predjelu lijevog jajnika prvo se nalazila kao neka loptica, medjutim sad je to postalo tvrdo podrucje. Kada se opipava prstima cini mi se kao da to tvrdo podrucje prati jajnik. Menstruacija mi dolazi normalno i na vrijeme, ne boli me to podrucje. Jedino me sad tijekom zadnje menstruacije jako probadalo u tom jajniku 2. dan menstruacije. Nije bila tipicna menstrualna bol nego samo neugodno probadanje. Idem ginekologu za tjedan dana no dosta me brine vec to pa sam dosla ovdje da cujem od Vas sto imate za rec. Lijep pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

03.12.2017. 16:35

Poštovana, teško je bez pregleda reći o čemu se radi. Simptom upale jajnika je izrazita bol u donjem abdomenu, koja je često praćeno povišenom temperaturom.

sanelas

07.12.2017. 12:47

Postovani!
Da li je moguce probadanje I bol u janiku prilikom mokrenja, osobito pred kraj mokrenja?
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

08.12.2017. 14:55

Poštovana, učinite urinokulturu. Moguće da se radi o upali mokraćnih puteva.

sanelas

15.12.2017. 16:30

Postovani! Nalaz urina mi je uredan.
U 15.tjednu trudnoce. Kroz cijeli dan osjetim probadanje u donjoj lijevoj strani, kao da me svakih par minuta nesto ubode.
Dok mokrim puno jace osjetim to probadanje od lijeve strane prema desnoj, cak I u straznjicu ulazi probadanje.

Cervikalni brisevi su uredni, urin je uredan.
Kod ručnog pregleda ginekolog mi je dirao maternicu I tu sam osjetila dosta jake bolove dolje desno.

Koji bi bio uzrok tog probadanja, od cega bi jos moglo biti osim mjehura buduci da mi je urin ? Mozda od jajnika?
A ta bol prilikom diranja maternice sa prstima od strane ginekologa?
Zatvorena sam skroz.
Moze li plod biti ugrozen?

Hvala puno...ako moze detaljniji odgovor da cujem I drugo misljenje?

Ivo Balenović, dr. med.

18.12.2017. 15:00

Poštovana, prema opisanom moguće da je bol od kralježnice (nervus ishiadicus). Jajnici u trudnoći miruju, tako da je mala mogućnost da je bol od jajnika. Važno je da ste zatvoreni što znači da bolovi nisu uslijed prijevremenih kontrakcija koje uzrokuju otvaranje ušća maternice.

Shinelikeadiamond25

04.02.2019. 11:45

Pozdrav! Vec me 3 dana boli u predijelu lijevog jajnika..nemam temperaturu, niti me boli pri uriniranju, iscjedak je uobicajen ko i inace, nemam odnose. Preko noci se smiri i ujutro kad krenem hodati opet osjetim kao da peče. Bila sam na pregledu u 9.mj prosle god i sve je bilo u redu. Je li moguce da upala dode samo tako? Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

04.02.2019. 15:35

Poštovana, odgovorio sam Vam u drugoj rubrici.

teic0

25.11.2021. 11:30

Postovani,

moze li se upala jajnika dobiti samo tako i bez nekih simptoma i s urednim brisevima? Brisevi su uredni, jedino jucer imala kandidu pa dobila menstruaciju i bila lose obucena vani na hladnoci, a danas osjecam neku blagu nelagodu skroz dole desno u trbuhu koja nije konstantna neg se javi povremeno? I moze li kandida i hladnoca uzrokovati upalu jajnika?

Ivo Balenović, dr. med.

25.11.2021. 12:30

Poštovana, kandida i hladnoća ne mogu uzrokovati upalu jajnika. Ako su brisevi negativni, upalu možete isključiti. Upala jajnika ide uz jake i konstantne bolove , a često je prati i povišena temperatura, te loše opće stanje.

teic0

25.11.2021. 14:00

Hvala vam na odgovoru

Zaboravila reci da su brisevi rađeni prije par mjeseci zbog cina1 i bili su uredni osim hpv-a, nisam mijenjala partnera od tad tak da nisam mogla ni dobiti neku spolnu bakteriju pretpostavljam pa sam zato rekla da su uredni

Sada me zanima, citam da od tih bakterija prenesenih spolnim putem tipa klamidija, mikoplazma.., upala jajnika nema ugl simptome i bude neprepoznata. Je li isti slucaj i sa drugim bakterijama, koje se ne prenose spolnim putem tipa onima koje uzrokuju bakterijsku vaginozu (aerobne i anaerobne mislim da se zovu) je li i one ne moraju imati simptome kad uzrokoju upalu jajnika ili se kod njih razvijaju simptomi?
Pitam vas sve to jer jako me strah da cu imati neprepoznatu upalu jajnika i ostat sterilna

Ivo Balenović, dr. med.

26.11.2021. 10:10

Klamidija, mikoplazma i ureaplazma mogu uzrokovati 'tihu' upalu, bez simptoma. Ostale bakterija (aerobne i anaerobne) uzrokuju upalu koja je popraćena izraženim simptomima. Jaka bol je glavni simptom, a uz to se često javlja i temperatura, loše opće stanje. U nalazima su često povišeni leukociti, sedimentacija i CRP.