Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Upala jajovoda


Autor Poruka

Sasa442

10.10.2019. 19:55

Poštovani,

Žena od 28 godina. Bolovi u donjem dijelu trbuha i temperatura 38. Nkaon vađenja krvi ustanovljena je povećana vrijednost CRP-a (62), lukocita (12,1), granulocita (76,1), smanjena vrijednost limfocita (19,1).
Ginekolog je pregledom (pipanjem) utvrdio kako se radi o upali jaovoda i pripisao terapiju antibitikom - paralelno Medazol i Klavocin.

Moje pitanje je na na koji način se može dobiti upala jajovoda ako žena nije spolno aktivna i je li dijagnoza ispravna?

Ivo Balenović, dr. med.

11.10.2019. 11:05

Poštovana, bez pregleda je nemoguće reći o čemu se radi. Upala adneksa (jajovoda i jajnika) postavlja se na temelju anamneze i kliničkog pregleda. Adneksa se ne mogu vizualizirati kako bi se vidjele upalne promjene na njima (crvenilo, sekret). Bol u donjem abdomenu, bol prilikom palpacije (pregleda) su jedina raspoloživa dijagnostička metoda. Nalaz krvne slike dodatno govori u prilog upali. Liječnik Vam je propisao terapiju širokog spektra koja pokriva sve moguće uzročnike. U rodnici normalno živi mnogo bakterija. Uslijed pada imuniteta bakterije se mogu razmnožiti i izazvati upalu. Upala se tada može proširiti i na jajovode i jajnike.