Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Residua post partum


Autor Poruka

Omega89

11.10.2019. 00:15

Dobar dan,

Nakon uredne trudnoće i "školskog" poroda(osim dripa koji sam dobila bez pitanja jer je očito porod od 10 minuta trebalo malo ubrzati). Na kontroli za 10 dana mi je doktor rekao da je nešto ostalo i naručio me na kiretažu.

Znači 13 dana nakon poroda je obavljena kiretaža pod općom anestezijom. Pošto je doktor na sva moja pitanja odgovorio na to tako mora biti i sve će biti dobro. Na moja pitanja o utjecaju na buduće trudnoće, mogućim komplikacijama i posljedicama je rekao da neću imati nikakve posljedice i da ne postoje komplikacije. Pošto sam puno čitala o mogućim posljedicama za koje mi doktor uopće nije rekao iako sam ga pitala (Ashermanov sindrom) molila bi da prokomentirate otpusna pisma i mogućnosti kasnijih komplikacija. Napominjem da više od ovoga ne znam pošto sam doktora vidjela doslovno 5 minuta i kasnije se na moje traženje nije pojavio. A na kontrolu kad sam trebala doći je uzeo slobodan dan, a doktorica koja me pregledala zna samo rezultate analize i ultrazvuk.


Otpusno pismo:


Prima se pod sumnjom na reziduu posteljice nakon poroda. Kontaktibilna, orijentirana, afebrilna, eupnoična
TVUZV: Uterus u AVFI, na prednjoj stijenci jasan hiperehogeni odjek rezidue 3,5x1, u kavumu još inhomogenog sadržaja, ovariji obostrano uredni, u c.Douglasi nema slobodne tekućine

Otpusna dijagnoza:
Residua post partum

Terapija:

Curettage sec. Bumm (ad PHD)
TH. Ergometrin amp im, Zepilen 2g iv.


I sad kontrola


Primljeni materijal je krv, djelom nektotična decidua i komadići uredne sluznice endometrija
UZV: uterus uredan, kavum prazan


Unaprijed se zahvaljujem.

Ivo Balenović, dr. med.

11.10.2019. 11:05

Poštovana, kod Vas je ostao komadić posteljice nakon poroda unutar maternice i zbog toga je bilo potrebno uraditi kiretažu. Kontrolni UZV je potvrdio da je kiretažom odstranjen zaostali dio. Ashermanov sindrom se može razviti nakon oštećenja sluznice maternice (uslijed kirataže). Tada nastaju priraslice unutar šupljine maternice. Takve priraslice se mogu riješiti histeroskopski nakon čega ne bi trebale ostati nikakve posljedice. Ne vidim razloga da bi kod Vas došlo do Ashermanovog sindroma bez obzira na kiretažu. Zahvat je obavljen stručno što je potvrđeno na kontrolnom pregledu. Nastupom menstruacije uvjeriti ćete se da je sve u redu.