Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Upit


Autor Poruka

Goga

28.01.2002. 23:16

Kako najbolje utvrditi plodne dane i dali je moguce napraviti papa test,posto nisam nikad imala odnos i dali se mora ostetit himen kod uzimanja papa testa,odnosno kako se on uzima ako nikad nisam imala odnos.

Doc dr. sc. S. Kupešić

29.01.2002. 16:01

Poštovana,
Plodni dani se mogu precizno izračunati tako da se od srednje vrijednosti tajanja menstruacijskog ciklusa (od prvog dana menstruacije jednog ciklusa do prvog dana mensruacije drugog ciklusa) oduzme brojka 13 i 15 . Tako je u većine žena menstruacijski ciklus duljine 28 dana, te se oduzimanjem broja 13 dobiva 15, a oduzimanjem broja 15 dobiva broj 13. U tom su slučaju opasni dani između 13. i 15. dana m. ciklusa. Treba napomenuti da je opisana metoda samo aproksimativna i nipošto sigurna. Ukoliko do sada niste imali spolne odnose smatram nepotrebnim da se uzima Papa nalaz. Ovu vrstu pretage svakako je preporučljivo učiniti nakon stupanja u spolne odnose i potom je obavljati redovito svakih 12 mjeseci.