Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


manjak progesterona


Autor Poruka

ranka

29.01.2002. 00:09

Postovana dr.Kupesic
Trazeci odgovor na svoj problem shvatila sam da ipak moram detaljnije opisati svoje simptome da mi mogli bar priblizno odgovoriti sta trebam dalje raditi i dati mi neke smjernice.Moji simptomi su poceli otprilike prije godinu dana kada sam osjetno prokrvarila u sredini ciklusa(12 dan,svjeza krv).Prije toga se znalo cesto desiti da se javi samo malo smedkastog iscjetka otprilike istih dana i predpostavljajuci da se radi o ovulaciji nisam obracala paznju na to(takvo krvarenje je trajalo 1-2 dana).Ali kada sam zaista prokrvarila odmah sam otisla kod doktora i sumnja je bila na manjak progesterona.Tada sam pocela piti primolut nor ali sam u drugoj turi tog lijeka opet malo smedkasto prokrvarila u sredini ciklusa te mi je tada terapija promjenjena i nastavila sam sa cikloproginova kojeg sam uzastopno pila 6 mjeseci.Nakon toga je savjetovana pauza i kod trece menstruacije desilo se isto vjeze krvarenje te sam opet bila na terapiji sa progesteronom tri mjeseca.sa obzirom da su mi 33 godine i da sam izuzetno redovna kod ginekologa zelja mi je da rodim djete.Svi osteli ginekoloski nalazi su u redu (redovno radim papa test).Pokusavam zanijeti od oktobra mjeseca ali bez uspjeha.danas sam bila na kontroli dobila sam 26 01 i na moje pitanje dali trebam nesto uzimati receno mi je da sacekam do maja a ako se nedesi trudnoca da ce se dalje vidjeti.Jako sam nestrpljiva jer ce mi to biti prva trudnoca koju toliko zelim.Dali ista u mom slucaju pomaze mjerenje bazalne temperature posto sada nisam ni pod kakvom terapijom.Nikada nisam imala prekid trudnece i neshvatam zasto cekanje u mom slucaju.
Pomozite jednoj nestpljivoj sarajki da postane majka
unaprijed hvala na odgovoru

Doc dr. sc. S. Kupešić

29.01.2002. 15:57

Poštovana,
Uobičajeno je da se u obradu neplodnosti bračni par uključuje nakon jednogodišnje ekspozicije, koja nije rezultirala željenim zanošenjem. Ukoliko osim ovih tegoba imate još i mrljasto krvarenje (po riječima Vašeg ginekologa uvjetovano manjkom progeterona) to je dodatni razlog da se naprave opsežnije pretrage: transvaginalni ultrazvučni pregled kako bi se isključilo postojanje unutarmaternične lezije (kao npr. endometrijski polip ili submukozni miom) i dopunska hormonska analiza. Potom treba napraviti usporedni nalaz spermiograma supruga jer promjene ne moraju biti "rezervirane " isključivo za ženu, te bi trebalo obraditi i Vašeg životnog partnera. Preporučam da se obratite u ustanovu specijaliziranu za probleme bračne neplodnosti, koja u Sarajevu postoji, a to je Moderni medicinski centar, tel 230 331 ili 230 332 , Kolodvorska 10 gdje ćete dobiti sve detaljnje upute.