Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Upomoc! Sta su to skvamozne celije?


Autor Poruka

Selma

07.11.2002. 20:43

Nedavno sam radila papa test i ginekolog mi je rekao da je u granicama normale. Obzirom da su nadene neke gljivice prepisao mi je kandizol kapsule, jedan komad.
Na nalazu stoji da je potrebno uraditi kontorlu nakon 4-6 mjeseci, a ljekar je rekao da mogu ako hocu, ali da nije neophodno. Ja sam to tako i prihvatila!
Ali danas sam pricala sa prijateljicom koja je prije godinu dana dobila los
papa test i obisla gomilu ljekara i dobila gomilu lijekova. Ispostavilo se da je i njen nalaz bio vrlo slican mom sadasnjem, ali njoj su rekli da to nije bas bezazleno!
Dakle evo kako izgleda moj nalaz:
Mikrobiologija: Pored Leucocitosis stoji oznaka H (ili plus nisam bas sigurna)
i pored Moniliasis stoji plus.
Citoloska dijagnoza: A-Skvamozne celije - oznacena je II kategorija koja je za neznatnu celijsku promjenu.
Bris je uziman sa cervixa, endocervixa i iz vagine.
Takoder je u cervikalnom brisu izolovana escherichia colli, pa mi je prepisan i ciprofloxsacin.
Sad sam zaista u nedoumici?! Da li je moj nalaz zaista u redu kao sto je rekao ginekolog i da je dovoljno uzeti kandizol ili kao sto je bilo u slucaju moje prijateljice potrebne su jos dodatne pretrage i lijekovi.

Prof.dr. Marina Ivanišević

15.11.2002. 18:01

Draga Selma,
U Vašem papa testu je nađena upala rodnice i lagana cerviksa no nije patološki u smislu rizika za razvijanje zloćudne ginekološke bolesti. Uzeli ste primjereni antibiotik za E.coli. Možda bi bilo dobro uzeti jednu kuru GynoDactarin vaginaleta, a aprtner kremu Canesten, te za 3 mjeseca ponovite papa test i nadma se da će biti još bolji. U svakom slučaju s obzirom na e.coli u obrisku dobro je učiniti i urinokulturu.