Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Urološke tegobe


Autor Poruka

Anonymus99

30.01.2020. 22:15

Poštovanje ,

U zadnjih godinu dana imala sam ponavljane upale mokraćnih kanala uzrokovane bakterijama ( zadnji put je izolirana E.colli ). Th - Zinnat 500 , te nakon ispijenog antibiotika i.m. injekcije gentamicina.
Nakon terapije uradjena je urinokulura koja je bila sterilna. Osjećala sam se odlično bez ikakvih smetnji. Uradila sam i UZV mokraćnog mjehura i bubrega koji je bio uredan.
Upale bi nastale uvijek nakon seksualnog odnosa u razdoblju od 12 do 24 sata. Klinička slika uvijek ista , bol prlikom mokrenja , zamućeni urin , krv , grčevi u donjem dijelu trbuha.
Prije i nakon svakog odnosa mokrim te se istusiram , svakodnevno pijem urološke čajeve te koristim razne tablete na biljnoj bazi u prevenciji urinarnih tegoba.
Ali ponovno mi se javljaju isti simptomi . Svaki put kad odem kod svoje liječnice radim urinokulturu i dobijem antibiotik , no vidim da od toga nema nikakve adekvatne pomoći jer se upale konstantno vraćaju. Koji bi moj sljedeći korak trebao biti po Vašem mišljenju ?
LP i unaprijed hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

31.01.2020. 16:26

Poštovana, u prevenciji uroinfekta važno je piti mnogo tekućine. Najbolje vodu, uvin čaj ili čaj od brusnice. Mokrite kada god osjećate potrebu i pokušajte se do kraja izmokriti. Pravilno održavajte higijenu intimnog područja. Nakon nužde se uvijek brišite od naprijed prema straga. Povećajte unos vitamina C jer je dokazano da povećava kiselost urina i na taj način sprječava razvoj bakterija. Uzimajte probiotike jer imaju značajnu ulogu u sprječavanju infekcija mokraćnog sustava. Antibiotska profilaksa (koju možete provesti samo u dogovoru s Vašim liječnikom) se pokazala iznimno učinkovitom u sprečavanju ponavljajućih urinarnih infekcija. Profilaksa se preporuča kod žena koje su imale dvije ili više simptomatske upale unutar 6 mjeseci ili tri i više unutar godinu dana. Potrebna je kontrola vrijednosti šećera u krvi, a savjetujem i obradu urologa.

Anonymus99

22.06.2020. 14:15


Poštovanje , pišem vam opet. Nakon izmjenjenih poruka sa vama otisla sam kod urologa. Nakon pregleda urolog je propisao antibiotsku terapiju Nifuranom u trajanju od 3 mjeseca te nakon toga da ponovno uradim nalaze.
Tijekom ova tri mjeseca nisam imala bolne upale kao prije ali ponekad bih osjetila malo peckanje i bol u području zdjelice no ništa strasno u odnosnu na prijašnje upale.
Danas sam odnijela prvu urinokulturu na mikrobiološku obradu medjutim pojavio mi se smeđi isjecdak iz uretre. Jako sam uplašena jer mi se ovo prije nije dogadjalo. Takodjer nisam mijenjala partnera , niti sam uopce imala odnos zadnjih 6 dana.
Nadam se brzom odgovoru i uputama što činiti dalje.
Unaprijed hvala!!

Ivo Balenović, dr. med.

24.06.2020. 01:50

Poštovana, bilo bi preporučljivo učiniti citološku analizu iscjetka.