Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vanmaternica trudnoca


Autor Poruka

Iva20

10.07.2020. 13:20

Pozdrav,
Trebala bi savjet i misljenje.
Imam 28 god, i u 11mj 2019.godine sam imala vanmaternicnu trudnocu te sam zavrsila na laparo operaciji gdje je doslo i do rupture trudnoce, te mi je odstranjen desni jajovod na kojem su bile priraslice. Za vrijeme operacije su mi sa instrumentom okrznuli/ probusili lijevu arteriju pa sam krvarila i to su mi zasili. Nisu mi htjeli nista detaljnije reci, ali kao sve je uredu na kraju. Za lijevi jajovod su samo rekli da je ok.
Nakon toga sam obavila ultrazvuk, papu, briseve na bakterije i ginekolog mi je rekao da je sve uredu i u trecem mjesecu mi je dao zeleno svijetlo da ponovo pokusamo. Od tada redovito radimo na bebi ali nazalost bez uspjeha. Interesira me da li bi mozda trebala napravit jos neke pretrage, ili da li bi mozda trebala uzimat neke prenetal tablete? Da li je to krvarenje sa lijeve strane problem tj da li ce stvarat problem kod zaceca?
Takoder dijagnosticiran mi je Hashimoto te se redovito kontroliram kod endokrinologa, te uzimam terapiju 100mg eutiorxa preko tjedna 125mg vikendom.
Molim Vas za savjet i misljenje.
Lijep pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

11.07.2020. 11:00

Poštovana, to što Vam je odstranjen desni jajovod, kao i sanirano krvarenje lijevo ne bi trebalo stvarati probleme. Lijevi jajovod će preuzeti njegovu funkciju. Slobodno možete uzimati folnu kiselinu. Ukoliko do trudnoće ne bi došlo u iduća tri do četiri mjeseca, savjetujem da se javite na odjel humane reprodukcije radi eventualnog postupka potpomognute oplodnje. Iako je za dijagnozu steriliteta potrebna godina dana bezuspješnih pokušaja trudnoće, kod Vas bi se, zbog anamneze moglo početi i nešto ranije (ukoliko u međuvremenu ne zatrudnite).

Mihaelica

28.05.2022. 22:30

Poštovani,molim Vas za vaše mišljenje,jer ću izludjeti od brige.Zadnja menstuacija bila je 17.04.Nakon 5 dana kašnjenja napravljen test,koji je odmah pokazao dvije crtice,i to baš skroz tamne i jako vidljive.Moj ginekolog naručio me za prvi pregled tek 7.06,dok budu vidljivi srčani otkucaji.Da napomenem da imam 44 god,iza sebe 2 normalne trudnoće i oba poroda normalna,iza toga je bila vanmaterična sa odstranjenim lijevim jajovodom,nakon vanmaterične 3 spontana,prva dva u 13-tom i 14-tom tjednu trudnoće,u obje trudnoće srce više nije kucalo,i zadnji spontani je bio prošle godine,također je u 11-tom tjednu stalo srce.Ono šta mene sada muči,to je bol u desnom ramenu i desnoj nozi.Bol u nozi je sa stražnje strane koja se širi od iznad koljena prema gore,a pošto imam samo desni jajovod koji je aktivan a sa te strane je bol,bojim se da nije opet vanmaterična trudnoća jer sam čitala po internetu da se kod nje javlja bol u ramenima.Drugih bolova nikakvih nemam,niti nikakvog krvarenja.A malo me brinu i grudi koje me nekada dosta bole,a nekada vrlo malo,i nisu napete i teške kako su mi inače znale biti u prošlim trudnoćama.

Ivo Balenović, dr. med.

31.05.2022. 14:40

Poštovana, simptomi vanmaternične trudnoće su krvarenje i bol u abdomenu. Oni se javljaju nakon 6 tjedana od zadnje menstruacije.