Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zabrinuta


Autor Poruka

ljiljana

26.02.2002. 08:29


Postovana doktorko jako sam zabrinuta ne znam sta da radim od same sebe. Javljam Vam se u nadi da cete mi pomoci da kroz sve ovo prodjem sto lakse.
Naime u petoj nedelji sam trudnoce,inace sam (B-) krvna grupa. Do sada sam se osjecala prilicno dobro, sve dok prije neki dan nijesam na vesu primijetila tamnu (mutnu) mrlju. Posla sam kod ljekara i tamo dozivjela sok, morala sam hitno da primim injekciju progesterona i preporuceno mi je strogo mirovanje. Doktorka mi je saopstila da je zbog krvne grupe moja trudnoca visokjog rizika i da progesteron moram primati svaki peti dan. Jako sam se uzrujala i vidjevsi moju zabrinutost preporucila mi je da popijem nesto za smirenje, nijesam htjela iz straha da i to moze naskoditi mojoj bebi.
Molim Vas da mi detaljnije objasnite sta se to desava, kako da se ponasam i sta me sve ceka do kraja?
Unaprijed sam zahvalna i nadam se da cu brzo dobiti odgovor jer me sve ovo dovodi do ocaja. H V A L A ! ! !

Doc dr. sc. S. Kupešić

26.02.2002. 21:02

Poštovana,
Nemojte biti toliko ustrašeni, jer čak 25 % trudnoća ima znakove vaginalnog krvarenja koji su najčešći tijekom prvog tromjesečja. Liječnica Vam je pravilno dala terapiju progesteronom koji bi trebao obustaviti krvarenje. Što se tiče nalaza krvne grupe i RH faktora, morati ćete učiniti testove senzibilizacije koji će odrediti postoji li nepodudarnost između Vaše krvne grupe i krvne grupe fetusa. Ove se pretrage u pravilu rade krajem prvog, te tijekm drugog i trećeg tromjesečja. Vrlo važan podatak koji morate dati Vašoj liječnici je da li ste do sada imali prekida trudnoće, izvanmaterničnih trudnoća i sl nakon kojih niste dobili tzv Rhogam s obzirom da ste Rh negativni. Ukoliko do sada niste imali trudnoća i niste primali nepodudarnu krvnu grupu, rizici senzibilizacije u prvoj trudnoći nisu veliki, ali se ipak savjetuje savjesna kontrola krvnih testova.