Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zabrinuta...


Autor Poruka

Maria

03.04.2002. 01:07

Poštovana doktorice,
Zadnja menstruacija mi je bila 09.01.2002, nakon toga mi je 04.03. ultrazvukom određena starost ploda od osam tjedana i tri dana. Termin mi je određen 16.10.2002. Sudeći po tome danas sam trudna 12 tjedana i 4 dana. Nemam posebnih smetnja osim mučnina (nijednom nisam povratila), žgaravice, malo pojačanog umora i žgaravice. Muči me to što mi je na dane nekad trbuh izrazito vidljiv, a nekad ga mogu "uvući" toliko da se ni ne vidi.
Čudno mi je u biti to što kad bih ga prije par tjedana pokušala uvući-boljelo bi jako a sad bol ni ne osjećam (nije da namjerno uvlačim stomak, to vam kažrm samo za demonstraciju). Molim vas za mišljenje koliko su pouzdani ovi podaci i da li je termin točan. Kolika je sad moja beba ,kad će se u biti "formirati" trbuh, kad mogu saznati kojeg je dijete spola i kada ću moći osjetiti micanje bebe?
Prije trudnoće pretpostavljeno je da imam HPV pa sam prije nekoliko tjedana napravila bris za HPV. Trebala bi napraviti kolposkopiju ali sam čula da se nakon nekog razdoblja u trudnoći ne preporučaju nikakvi ginekološki pregledi. Ispričavam se na ovoliko pitanja, no ovo je moja prva trudnoća i jako sam zbunjena a svatko ima svoju teoriju i svoj odgovor.
Unaprijed jako zahvalna.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

03.04.2002. 22:24

Poštovana,
Vaša beba s dvanaest tjedana trudnoće ima sve konture fetusa,a duljina tjeme-trtica kreće se između 7 i 8 cm. U ovo se vrijeme intenzivno razvija koštano i hrskavično tkivo, beba se pokreće, a naročito se često miču ramena, ručice i nogice. Nemojte se začuditi što sami ne osjećate pomake bebe, ali taj ćete osjećaj imati tek s navršenih 18 tjedana trudnoće, kada će bebica dostatno osnažiti. Što se tiče spola - on se ponekad može jasno očitovati već sa 16 - 20 tjedana, ali nalaz ovisi o položaju fetusa i količini plodove vode. Trbuh će Vam se postepeno zaobljivati, a promjene će biti intenzivnije kako ćete se približavati dvadesetom tjednu. Ipak, sve ovisi o dobivenoj tjelesnoj težini i Vašoj konstituciji. Što se tiče kolposkopije, o pregledu biste se trebali dogovoriti u specijaliziranom centru, a nakon uvida u nalaze tipizacije HPVa. Puno sreće.