Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Zabrinuta


Autor Poruka

Doris

29.05.2002. 22:39

Poštovana doktorice,
Evo javljam Vam se opet.Bila sam u bolnici i nisu mi radili kiretažu (bila sam upućena na kiretažu zbog PAPA IIIb u kojem su nađene endometrijske stanice).
Evo šta je liječnica napisala u otpusnom pismu:
Kod prijema per spekulam sekrecija kolpitična,sluznica rodnice edematozna,deserozirana.Porcija eritroplaktična.
Ponovi se PAPA:strane stanice nisu nađene,upala,Gardnerela vag.fungi.
Kolposkopski upalne promjene rodinice,deserozirana sluznica sa fokalnim područjima epitelizacije,skvamokolumna granica vidljiva,acetobjeljenje na 11h,cervicitis. U međuvremenu sam napravila i krvnu sliku koja je O.K. kao i urinokulturu koja je sterilna.
Dobila sam Doksiciklin 2x100 mg 14 dana,7 dana Medazol vag. i 7 dana Geonistin vag. nakon čega se moram javiti na kontrolu radi daljnje th.
Molim Vas da mi jednostavnim riječima objasnite nalaz kolposkopije i samog pregleda kod prijema u bolnicu,te budući da su mi u manje od mjesec dana napravljena 2 PAPA testa i da mi je napomenula da će mi kod kontrole ponovo napraviti PAPA,da li je to u redu !?...budući da sam na Vašim stranicama pročitala da se PAPA radi u razmacima 3-4 mjeseca...I da li je moje stanje zabrinjavajuće ili se sve to može riješiti budući da suprug i ja želimo još jedno dijete?
Oprostite na opširnosti i hvala Vam puno na Vašim utješnim riječima i svim objašnjenjima koja ste mi dali.
Srdačan pozdrav

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

02.06.2002. 10:19

Poštovana,
Nalaz kolposkopije govori u prilog upalnih promjena (cervicitis), koje su uzrokom odstupanja u Papa nalazu. U Vašem upitu niste naveli podatak da li Vam je liječnica učinila i biopsiju, te da li je uzorak biopsije poslat na patohistološku pretragu, ili ordinirajući liječnik nije smatrao za potrebno da se učini zahvat pod kontrolom kolposkopa. Ukoliko je tako, onda Vas ovaj nalaz može umiriti, te se nakon provođenja terapije zbog Gardnerelle može očekivati smanjenje smetnji. Vjerujem da će kontrolni Papa nalaz pokazati poboljšanje koje će Vam omogućiti planiranje željene trudnoće. Što se tiče frekvencije Papa testa mislim da Vas ponavljanje Papa nalaza u dvomjesečnom intervalu ne mora zbuniti naročito ukoliko liječnica nije učinila biopsiju koja bi po Vas bila invezivniji zahvat, već se je na temelju nalaza kolposkopije odlučila za poštedniju varijantu.

Doris

02.06.2002. 14:59

Hvala Vam na odgovoru.
htjela bih vam reći da mi nisu radili biopsiju,već je liječnica napomenula da će na sljedećoj kontroli odlučiti da li će raditi kiretažu,biopsiju,bris grla maternice,...
Inače,ni prije svih tih pretraga,a ni sada nisam imala nikakve smetnje pa me još samo zanima da li je to dobar znak (nema vanrednih krvarenja,menstruacije su redovite,nema nikakvih bolova,osim što me svako toliko zna "štrecnuti" sa desne strane za što liječnica kaže da je posljedica priraslica nastalih nakon carskog reza)?
Da li te priraslice mogu smetati budućoj trudnoći i da li ću i drugo dijete morati roditi na carski (u prvoj trudnoći evidentirano da imam usku zdjelicu,a beba je imala 4,380 kg i 54 cm)?
Hvala Vam puno na svemu.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

03.06.2002. 15:30

Poštovana,
Promjene na cerviksu najčešće nisu povezane s bolovima, već su najčešće manifestacije iscjedak i upalne promjene na Papa nalazu. Što se tiče ev. buduće trudnoće, carski rez u prvoj trudnoći ne znači nužnost carskog reza i u drugoj trudnoći, sve ovisi o lokalnom nalazu, napredovanju poroda i procjeni tjel. težine fetusa.