Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zastoj u razvoju


Autor Poruka

mare

21.03.2002. 16:00

U prethodnoj trudnoci beba je imala zastoj u razvoju (rodjena je s tezinom 2300 sa 39 tjedana trudnoce). Doktor je rekao da je do njega doslo zbog pupkovine koja je bila oko vrata, povremeno je bila zategnuta zbog cega je dotok krvi bio losiji. Zanima me zbog cega do toga dolazi i moze li se sto uciniti ako se vidi da zategnuta pupkovina ugrozava razvoj bebe.

Doc. dr. sc. S. Kupešić

22.03.2002. 07:29

Poštovana,
Zastoj u rastu najčešća je posljedica placentne (posteljične) insuficijencije, te se se kaže da je fetus zaostao u rastu zbog nutritivnog, vaskularnog razloga. S obzriom da se radi o oslabljelom protoku kroz posteljicu i pupkovinu tehnika koja to može uspješno detektirati i pratiti je doplerska ultrazvučna tehnika. Katkada se zastoj u rastu tumači infektivnim uzrokom (najčešće virusne prirode), a katkada nasljednim faktorima.Što se tiče "nategnutosti" pupkovine, ona može priječiti dinamiku poroda, što se može predvidjeti i pravovremeno uočiti (praćenjem CTG zapisa tijekom poroda), ali na tu se pojavnost ne može utjecati.