Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zloglasni HPV


Autor Poruka

Rebecca

01.03.2002. 22:05

Poštovana doktorice,
početkom 9.mj dolazim na redovnu kontrolu (papa test) koji mi je pokazao da je pronađena klamidija.Pijem Sumamed i koristim još i geonistin vaginalete.Nakon te terapije doktor mi je rekao da dođem na bris cervixa i taj mi nalaz pokazuje da nema klamidije,ali da je pronađen streptokok.Pijem Penbritin i opet primjenjujem vaginalete.
Nakon te terapije opet idem na papu koa mi pokazuje "promjene povezene s HPV"!!!Doktor mi prepisuje interferon te da sama premazujem grlić maternice.
Ništa mi nije jasno!Zašto se odjednom pojavio HPV?Šokiralo me,jer prvo je tu klamidija,pa streptokok,a onda HPV (ovaj forum je nažalost prepun takvih slučajeva!)Sad se još i pitam zar se HPV širi zrakom,pa to kao da je zavladala epidemija!?Može li se HPV prenijeti ginek.instrumentima?
Moram napomenuti da nisam već godinu dana imala odnose pogotovo ne između ovih pretraga?Nisam rađala.U zadnje vrijeme sam pod stresom.
Postoji li opasnost da se pojavi koji CIN?Koliko interferon pomaže?
Puno vam hvala i svaka pohvala ovom forumu i Vama na trudu i uloženom vremenu za nas,pacijente!
Lijep pozdrav happy

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.03.2002. 17:06

Poštovana,
O problemu ove infekcije, njegovoj učestalosti, načinu dijagnostike i skučenim mogućnostima terapije možete pročitati na našim stranicama ili potražiti odgovore na pitanja prethodnih pacijetnica koji se tiču ove problematike. Da skratim, HPV infekcija je gotovo sigurno spolno prenosiva bolest kod koje muški partneri nemaju manifestacije bolesti, dok se u žena zbog osobitosti građe materničnog grlića javljaju odstupanja u Papa nalazu. Opasnost ove infekcije je da neki od podtipova HPV-a mogu uvjetovati i malignu transformaciju stanica grlića maternice, pa čak i pojavu karcinoma cerviksa. Radi toga će Vas Vaš liječnik uputiti na dodatne pretrage; tipizaciju HPVa, kolposkopiju i biopsiju. Kolposkopija je promatranje materničnog grlića pod posebnim povećanjem koje omogućava precizno sagledavanje promjena i provođenje biopsije (uzimanje uzorka tkiva za patohistološku analizu). Kolposkopija nije bolna pretraga, a ukoliko će biti upotpunjena biopsijom osjetiti ćete tek blagu nelagodu prilikom izvođenja zahvata. Što se tiče liječenja, naše su mogućnosti prilično skučene, s obzirom da ne postoji lijek koji bi zaliječio virusnu infekciju, ali se liječi usporedna bakterijska infekcija. Iako su neke studije pokazale čestu udruženost klamidijske i HPV infekcije, zamijećeno je da se ova udruženost javlja kod pacijentica visoko rizičnog spolnog ponašanja i promsikuitetnih osoba. Možda će Vas zainteresirati podatak da se u nekim skandivaskim i sjevernoameričkim državama HPV test nastoji sprovoditi u jednogodišnjim ili trogodišnjim intervalima (kao Papa test) jher je HPV prokuženost poprimila razmjere epidemije. Što se tiče vašeg pitanja vezanog uz primjenu Interferona: nažalost, u tek trećine pacijentica s HPV infekcijom dolazi do negativizacije virusa u cervikalnom obrisku nakon primjene interferonske terapije. Terapija koju napominjene (multivitaminski pripravci, liječenje pridruženih bakterijskih infekcije i sl) donekle pripomažu borbi s ovim enigmatskim virusom.Iako je teoretski moguće da se HPV infekcija prenese ginekološkim pregledom, mislim da je ova mogućnost zbog sterilizacije instrumenata i primjene jednokratnih pomagala više teoretski nego praktično moguća.