Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


klamidija i endometrioza


Autor Poruka

đurđica

01.03.2002. 20:13

Poštovana doktorice,

Obraćam vam se prvi puta s molbom da mi odgovorite na nekoliko pitanja.
Nakon operacije ciste na lijevom jajniku dijagnosticirana mi je endometrioza i hipoplastični jajovodi nakon čega mi je preporučen IVF postupak. Nakon više od desetak postupaka (5 stimulacija) nije došlo do trudnoće. U međuvremenu sam primjetila jaku upalu nakon čega sam se obratila svom ginekologu koji me je u nekoliko navrata liječio Medazol tabletama i Geonistin v. Nakon što sam promijenila ginekologa pretrage su pokazale da imam klamidiju. Napominjem da sam test na klamidiju napravila prvi puta u bolnici prije IVF postupka na koji me je uputio liječnik u bolnici koji me je obrađivao za IVF postupak ( prije 4 godine) i nalaz je bio negativan. Bojim se da klamidiju imam već godinu dana ili više.S obzirom da je nisam prije imala zanima me usljed čega se oboljeva, koliko traje liječenje i da li se uopće mogu nadati trudnoći s obzirom još na endometriozu.
Najljepše Vam se zahvaljujem na odgovoru.
S poštovanjem.

Doc dr. sc. S. Kupešić

03.03.2002. 17:11

Poštovana,
Klamidija je sitna bakterija, tzv prokariontska stanica i unutarstanični parazit. Klamidija o kojoj Vi govorite prenosi se spolnim kontaktom i uzrokuje nespecifični kolpitis i cervicitis, a u slučaju "uspinjanja" infekcije i adneksitis te negonokokni uretritis, prostatitis i epididimitis u muškaraca (što može dovesti do progresivnog slabljenja oplodne sposobnosti i pogoršanja kvalitete spermiograma). U žena može uzrokovati uretritis , adneksitis i endometritis, te se također savjetuje izolacija, liječenje i kontrola (kontrolni bris 3 do 4 tjedna nakon završetka antibiotskog liječenja). unatrag tjedan dana.
Moj savjet je izliječiti upalne promjene, negativizirati nalaz na klamidiju i pokušati ponovni IVF postupak. Svakako prije ponavljanja postupka morate isključiti razloge zašto niste ostvarili tako željenu trudnoću (isključiti uzroke neplodnsoti od strane maternice, pokušati zaustaviti pormjene vezane uz endoemtriozu i provjeriti stanje rezerve Vaših jajnika s obzirom da ste imali desetak neuspješnih stimualcija ovulacije).