Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


2 pitanja


Autor Poruka

Snezana

30.06.2002. 14:49

Postovana dr.Kupesic,
Pocela sam terapiju Betadine vag., ali nisam izracunala da cu dobiti menstruaciju kad budem trosila 9 ili 10 vagitoriju. Imace li terapija efekt da prekinem, pa produzim nakon menstruacije ili da produzim sa terapijom i tjekom menstruacije? Takodje nisam stigla pitati sto su to kalkulumi, ako sam dobro razumjela ginekologa, nakon pregleda luzne sa razderanog perineuma prilikom poroda.Ta luzna viri izmedju male usne, nad otvora vagine, nekad je veoma tvrda, nekad obicna, meka, kao ostalo tkivo. Puno Vam hvala.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

30.06.2002. 22:36

Poštovana,
Obično savjetujem pacijenticama nastaviti prekinutu vaginalnu terapiju nakon završene menstruacije, te tako i Vi možete uzeti preostale vaginalete Betadina.
Što se tiče Vašeg problema nakon epiziotomije, očigledno se radi o ožiljkastim promjenama koje su posljedica postavljanja šavi nakon zarezivanja perineuma prilikom poroda. Kako bi se dobio uvid u opseg i tip Vaših smetnji neizostavno je potrebno učiniti detaljan ginekološki pregled i opservacija u spekulima.