Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


diane


Autor Poruka

gordana

30.06.2002. 16:26

Postovana Dr.Kupesic!
Imam policisticne jajnike i ginekologica mi je prepisala Diane 35. Na uputstvu u kutijici pise da je prije izimanja potrebno uciniti lijecnicki pregled ukljucujuci i pregled dojke a ja to nista nisam obavila. Da li da trazim od svog lijecnika opce prakse uputnicu za krvne pretrage i za pregled dojke ili je uobicajeno da se te tablete uz moju dijagnozu uzimaju bez tih pretraga i sto mi moze biti ako to ne obavim?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

30.06.2002. 22:28

Poštovana,
Prije uvođenja terapije oralnim kontraceptivima savjetuje se učiniti minimum pretraga koje će Vam omogućiti sigurnu primjenu ove terapije. Ove laboratorijske pretrage uključuju kompletnu krvnu sliku, sedimentaciju, šećer u krvi, koagulogram, jetrene probe, urin sa sedimentom, a po mogućnosti i ultrazvučni pregled ginekoloških struktura. Nakon uvida u nalaze možda će se Vas liječnik odlučiti za provjeru Vašeg endokrinološkog statusa i analizu spolnih hormona. Ove se pretrage uključujući i pregled dojki rade kako bi se provjerilo opće zdravstveno stanje (naročito jetr, dojki i grušanja krvi) kako bi se spriječile neželjene rijetke komplikacije poput tromboembolizama zbog neprimjerenog grušanja krvi, oštećenja jetre i sl.